Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Апелативният съд гледа делото за двореца Кричим

Днес, от 10.30 часа в 1 зала на Апелативния съд в Пловдив ще се проведе съдебно заседание по гражданското дело, образувано по жалба на Симеон Борисов Сакскобургготски и Мария-Луиза Борисова Хробок, срещу решението на Окръжен съд Пловдив, с което бяха отхвърлени исковете, предявени от Симеон Сакскобургготски и неговата сестра срещу Държавата, с които се претендира да се признае собствеността им и да им се предаде владението върху бившия царски дворец "Кричим" и върху ниви от 371,5 дка.

 
Ищците са представлявани от адв. Ели Христова и адв. Росен Христов, а ответната страна - от адвокатите проф. Вл. Петров и Любомир Денев и юрисконсулти на МРРБ и Областната администрация - Пловдив.
 
Апелативният съд е оставил без уважение доказателствените искания на Симеон Борисов Сакскобургготски и Мария-Луиза Борисова Хробок, направени чрез процесуалните им представители заедно с въззивната жалба, а именно да се приемат писмени доказателства / кореспонденция /, да се допусне разпит на свидетел, както и назначаването на съдебно - техническа експертиза, която да извърши смесено историческоправно и сравнителноправно изследване на статута и дейността на цивилната листа на монарха в конституционните монархии, респективно в Царство България до 1946 г. и да отговори на въпросите: какви са били функциите на Интендантството на цивилната листа на Н. В. Царя в България, на чие подчинение е било, с какви средства е оперирало, чие имущество е управлявало и под чие управление се е намирало, разполагало ли е интенданството с държавнически правомощия, кой е назначавал и освобождавал служителите.
 
Съдът е преценил, че исканията не следва да бъдат уважени, тъй като писмените доказателства и разпита на свидетеля са неотносими към делото и не са от значение по спора, а съдебната експертиза е недопустима, защото с нея се цели отговор на правни въпроси, което е задължение на съда и той не може да бъде освободен от това си задължение да познава и прилага законите към правно - релевантния момент.
 
Пловдивският окръжният съд при постановяване на решението си, с което беше отхвърлен иска, предявен от Симеон Сакскобургготски и неговата сестра срещу Държавата, с които се претендира да се признае собствеността им и да им се предаде владението върху бившия царски дворец "Кричим" и върху ниви от 371,5 дка прие, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници /1947 г./ има единствено правоустановяващо действие.
 
Така, това решение на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците. Прието е също, че Интендантството на цивилната листа на Царя е държавно учреждение, разпоредител със средства от бюджета - предоставяни от българската държава, чрез ежегодните закони за държавния бюджет, приемани от Народното събрание. Интендантството има права да придобива имущество и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция.
 
Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Н. В. Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха. Според съда дворецът "Кричим" не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.
 
Източник: Plovdiv24.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив