Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Анкета: 94% искат отпадането на наказателната такса при жилищните кредити

Oтпадането със закон на наказателната такса при предсрочно погасяване на жилищен кредит се одобрява от 94% от гласувалите 677 души в анкета на Investor.bg.

 
5% се обявяват в защита на наказателната такса, а 1% нямат мнение по въпроса.
 
В началото на 2011 г. трима депутати от ГЕРБ внесоха законопроект, който предвижда при жилищни кредити с анюитетни (равни) вноски да няма такса за предсрочно погасяване на кредит.
 
Според противниците на отмяната на наказателната лихва това ще предизвика кредитен туризъм, както и ще доведе до повишаване на други такси.
 
В момента наказателната лихва е до 4% от главницата на кредита. Рефинансирането с нов кредит се оскъпява допълнително от таксата за усвояване на новия кредит, обикновено от 1,5% от стойността му, както и от разходите за заличаване на старата ипотека и учредяване на нова. Допълнителен разход е и сключване на застраховка в полза на новият кредитор, ако периодът на старата полица не е изтекъл, както и плащането на такси за разглеждане на документите на кандидат-кредитополучателя.
 
Така общите разходи по рефинансиране могат да достигнат почти 6% от стойността на кредита.
 
В последните години беше отменена таксата при пресрочно погасяване на потребителски кредит, като причината за това бе евродиректива. За жилищните кредити обаче няма евроизисквания.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив