Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Пуснаха обновен кей на пристанището в Лом

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев откри обновения южен кей на пристанището в Лом.

От днес на кея започва обработка на товари след тригодишно прекъсване. Южният кей е бил затворен заради деформиране на стената.

Заради надкапацитетна експлоатация през предишни години, тя се е изместила с 90 см. На мястото на тази стена е изградена нова - метална. С нея започва обновлението на цялата пристанищна инфраструктура. В миналото на кея са били обработвани около 80 000 тона насипни и около 50 000 тона генерални товари годишно.


С направената инвестиция от над 5 млн. лева и ремонтът, който вече завърши, потвърждаваме ангажимента си за модернизация на пристанищната инфраструктура в България, подчерта в своето изказване Камен Кичев. Речният транспорт е един от секторите, който пострада най-тежко от световната икономическа криза, затова ние се стараем да създадем максимално добри условия за неговото възстановяване, допълни той.
 
Само 4 от 13-те корабни места на пристанище Лом са изградени на кота, която не се залива от р. Дунав и при най-високите водни нива. Южен кей е едно от тези четири места. Това е от особено значение за експлоатационните възможности на порта, защото се случва всички останали кейови места да бъдат затворени заради заливане или заради опасност от това, допълни изпълнителният директор на „Пристанищен комплекс - Лом" ЕАД Константин Костадинов.
 
Заместник-министърът съобщи още, че генералният план на транспортното министерство 
предвижда изграждане на зърнен терминал и на интермодални терминали на пристанището в Лом, предаде БТА.
 
Развитието на речните пристанища е един от пироритетите на ЕС и на България, каза той. Защото се цели част от товарите от Близкия изток да се насочват към Европа и по река.
 
Източник: econ.bg
Снимка: skyscrapercity.com

Коментара : (1)

Добави коментар
Виктория ГаневаОкт 5, 2010     (0)

Браво на Лом!!! само така

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив