Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Плевнелиев: Ще бъдем максимално либерални при определянето на стандарта за зелено строителство

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща максимална либералност при определяне на стандарта за зелено строителство.

 
„Ние ще бъдем максимално либерални при определянето на стандарта за зелено строителство” – каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриване на конференция за зеленото строителство и устойчивото развитие.
 
В България има около 80 хиляди многофамилни сгради с около 700 000 жилища. Една голяма част от тях са панелните сгради - панелните жилища, които имат 53 млн. кв. м. жилищна площ и са обитавани от 2,7 млн. българи. Те се нуждаят от сериозно обновяване. Ние имаме пилотен проект, според който са необходими около 150 лв. на квадратен метър жилищна площ, за да могат тези сгради да се превърнат в енергийно ефективни.
 
Необходими са около 8 млрд. лв. или 4 млрд. евро, за да бъде решен този проблем. Ако инвестираме 4 млрд. евро в програмата за саниране и енергийна ефективност на сгради, това ще доведе до икономия на енергия между 40% и 60%. Това означава, че едно жилище от 75 кв. м. ще икономисва 720 евро на година, само от енергийни разходи. Една такава инвестиция ще доведе до икономии на годишна база от 560 млн. евро, каза Плевнелиев. 
 
„България има 3,7 млн. жилища, от тях 96,5% от жилищния фонд е частна собственост. Преобладаващата част от този частен жилищен фонд е в градовете – 65% и ние имаме преди всичко многофамилни сгради. Голяма част от тези жилища са строени между 60-те и 70-те години и състоянието им постоянно се влошава. Жилищният сектор в България се характеризира и със сравнително ниска енергийна ефективност, топлинна ефективност”, заяви той. 
 
Липсва традиция в съвместното управление на жилищни сгради и етажната собственост и професионалното управление е все още в началото си. Третият проблем е обедняването на населението. Оперативна програма „Регионално развитие” вече има ясни програми и приоритети, свързани с енергийна ефективност за 912 млн. лв. Това са проекти за социална инфраструктура – училища, общежития, социални домове, университети, публични сгради. Има работна група за изготвя стандартите за зелено строителство.
 
Плевнелиев изрази увереност, че от тук насетне всички ще кажат, че са „green” , затова, знаейки колко сме креативни, държавата трябва да създаде съответните стандарти и измерители за това дали нещо е зелено строителство или не е.
 
Източник: focus-news.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив