Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Eкспертиза на козирките във Варна

Собствениците и ползвателите на сгради във Варна ежегодно ще трябва да проверяват състоянието и носимостта на конструкцията на козирките.


Това предвиждат промените в общинските наредби за обществен ред и за рекламна дейност, които администрацията ще внесе за разглеждане и гласуване в Общинския съвет.
 
Кметът Кирил Йорданов така и не е можа да обясни кой всъщност ще извършва инспекцията на конструкциите и необходим ли ще бъде подпис на някакъв специалист, предаде ДНЕС+.
 
Същата промяна в Наредбата за общественя ред бе приета от Общинския съвет във Варна още преди две години. Катализатор на събитията тогава бе инцидентът от 2 януари 2008 г., при който паднала козирка уби 21-годишна студентка в центъра на града.

Впоследствие текстовете бяха оспорени от областният управител. Така след двугодишно залежаване, темата отново излезе на дневен ред. Този път към Наредбата са включени и промени, заложени в Закона за етажната собственост.
 
Сега варненските съветници пак ще трябва да се произнесат относно предлаганите мерки за безопасност на козирките. Съгласно тях собствениците и ползвателите на сгради или части от тях ще бъдат задължени да премахнат съществуващите облицовки по съоръженията.

При неизпълнение на разпоредбите нарушителите ще се санкционират, като на физическо лице ще се налага глоба от 300 до 700 лв., а на юридическо – имуществена санкция от 600 до 1500 лв.
 
Забранява се още натоварването на конструкциите с рекламно-информационни елементи, саксии, климатици и др. подобни. Промените ще забранят и облицоването на конструкциите с каквито и да е материали.

Съществуващите облицовки пък ще трябва да бъдат премахнати в едномесечен срок след влизане в сила на нормативните актове. При необходимост собствениците на козирки са задължени да извършват текущи и основни ремонти, така че да обезопасят съоръженията.
 
С корекциите, които предлага общината, се предвижда още етажните собственици да бъдат задължени да следят за обезопасяването на електрически табла и шахти, да заключват входните врати на жилищните сгради след 22 ч., редовно да проверяват изправността на асансьорите и евакуационните съоръжения, да поддържат чисти стълбищата и етажните площадки.
 
Източник: varnanews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив