Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Colliers: Повече от половината от офис наемателите са с положителна нагласа за бизнеса си

Офис наемателите са с по-позитивни нагласи по отношение на перспективите пред бизнеса си през новата година в сравнение с началото на 2010 г. Това показва проучване на Colliers International, проведено в края на 2010 г. сред над 5000-те абоната на бюлетина за офис площи, разпространяван от консултантската компания.

 
Според резултатите 53% от анкетираните вярват, че общата перспектива пред бизнеса е положителна. За сравнение, преди шест месеца едва 21% бяха оптимистично настроени по въпроса.
 
Представителите на бизнеса, които имат отрицателни очаквания, са намалели от 56% през май до 11% през ноември 2010 г. Почти всички анкетирани компании (95%) очакват да запазят или дори да увеличат броя на своите служители през първата половина на 2011 г. Само 5% планират съкращения на персонала.
 
"По-оптимистичната нагласа на бизнеса ще активизира търсенето на офиси от страна на наемателите", коментира Антон Славчев, мениджър "Офиси и бизнес паркове" в Colliers. Според него наемите са достигнали много атрактивни нива и доста компании вече се възползват от ситуацията, за да разширят своя офис, да предоговорят текущите параметри по наема или да се преместят на ново място.
 
Усвояването на офис площи през втората половина на 2010 г. възлиза на близо 110 хиляди кв.м, което е с 42% повече спрямо същия период на 2009 г. "Тази тенденция ни дава увереност да смятаме, че търсенето на офис площи постепенно възвръща нивата си от преди няколко години", посочи Славчев.
 
Мнозинството от компаниите, взели участие в проучването, са от сферата на услугите (37%), като 12% са от финансовия сектор, а 9% са представители на медийния, рекламния и маркетинговия бранш. Преобладават малките и средни предприятия, като повече от половината от анкетираните представители на този бизнес са с персонал под 50 души.
 
Източник: в-к Дневник

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив