Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

600 панелки ще санират догодина с европейски пари

600 панелни сгради ще бъдат санирани догодина с 80 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие", съобщи строителният министър Росен Плевнелиев. Той посети откриването на панелен блок в столичния квартал „Младост", който е саниран по проект на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за 6 млн. лв.

 
Плевнелиев обясни, че Оперативната програма е била променена, за да се освободи ресурс от 80 млн. лв., които да се вложат за санирането на 600-те панелки. Процедурите за тях ще бъдат обявени през юни 2011 г.
 
В България 1,7 млн. българи живеят в 18 000 панелни сгради.
 
Инициаторът на санирането по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" Николай Стойчев обясни, че след процедурата икономията за отопление се равнява на 37%, а за електроенергия и топла вода - 10%. Той уточни, че за апартамент от 90 кв. м. санирането е струвало около 5800 лв. По думите му обаче заради ремонта жителите в блока са се сплотили.
 
Плевнелиев посочи, че по настоящия проект до момента са санирани 27 сгради и се очаква това да бъде направено с още толкова. По този начин животът на панелните блокове се удължава, а цената им се задържа. „Когато не подобряваме качеството на живот в тези стари панелни сгради, ние ги програмираме да стават едни бъдещи гета", смята строителният министър.
 
Според него когато хората оправят дома си отвън, се мотивират да го ремонтират и отвътре, а българите могат да бъдат добри стопани.
 
„Мен изключително много ме притеснява фактът, че българите се самозатварят и се крият зад вратите си. Ние сме единствената държава, останала в Европа с буренясали градинки", отбеляза Плевнелиев и допълни, че българите трябва да се мотивират сами да оправят жизнената си среда. Затова са важни и промените в Закона за етажната собственост.
 
Източник: в-к. "Труд"

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив