Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

43% ръст на договорите за наем за година във Варна

Договорите за наеми са се увеличили с 43% през изминалата година спрямо 2009 г., заявиха от водеща агенция за недвижими имоти. По думите на брокерите причината е в отлива на покупко-продажби заради несигурността по време на кризата.

 
Това се вижда и от спада на сделките с имоти, регистрирани в Агенцията по вписвания - с близо 13 000 за година. Същевременно продължава да нараства броят на имотите, иззети от длъжници. 
 
Над 50 апартамента са обявени на търгове от частните съдебни изпълнители във Варна, сочат годишните данни от сайта на камарата им. От една страна, наемането на жилище е по-изгодно от покупката му за момента 
 
аради спада с близо 9% на наемните цени в морската ни столица. Горната ценова граница в най-скъпата зона - центъра, рядко надхвърля 350 евро, твърдят експерти. От друга страна продължава да расте предлагането на жилищни имоти под наем.
 
Това са основно апартаменти, закупени с инвестиционна цел, за последващо отдаване под наем. Към тях експертите прибавят и жилищата, предвидени за продажба, която обаче е отложена във времето до стабилизиране на пазара.
 
Има и още една причина за голямото нарастване на наемните договори. Оказва се, че Варна е на последно място сред областните градове по покупателна сила на средната заплата, измерена в жилищна площ.
 
630 лв. е средното трудово възнаграждение на варненци по данни на НСИ за третото тримесечие на 2009 г. По този показател сме на четвърто място след София (839 лв.), Враца (713 лв.) и Стара Загора (669 лв.). В същото време отчитаме най-високата средногодишна цена на жилищата - 1579,03 лв.
 
През последното тримесечие тя отбелязва лек спад до 1531,17 лв., но пак остава на една от челните позиции. Средната за страната е 945,79 лв. При това положение не е очудващо, че средностатистическият варненец може да купи с месечната си заплата едва 0,40 кв.м жилищна площ. За сравнение, в София е - 0,90 кв.м, в Стара Загора - 0,85 кв.м, в Пловдив - 0,70 кв.м, и т.н.
 
Източник: varna24.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив