Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

305 млади семейства от Варна с ипотечен кредит ползвали данъчни облекчения

305 млади семейства от Варна са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити през 2010 година, съобщават от НАП Варна.

Най-голямата сума, която е била възстановена, е 1 700 лева. Тази сума показва, че младото семейство обслужва банков кредит от около 200 000 лева.

 
Общият размер на данъка върху доходите, който семействата от Варна са спестили през 2010 година, е над 100 хиляди лева. Средно всяко семейство е получило обратно по около 350 лв., тоест по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит.
 
Документите за ползването на данъчното облекчение от младите семейства, които следва да се приложат към годишната данъчна декларация за 2010 година, могат да се видят на електронната страница на НАП.
 
Източник: econ.bg
 
 
CEB.BG припомня:
 
Младите семейства могат да ползват облекчение, ако купуват първото си жилище с банков кредит. За да попаднат в тази група обаче младите съпрузи трябва да отговарят едновременно на няколко критерия:
- Договорът за ипотечен кредит трябва да е сключен от данъчно задълженото лице или партньора му, с когото имат сключен граждански брак.
- До датата на сключване на договора за ипотечен кредит съпрузите не трябва да са навършили 35 години.
- Ипотекираното жилище трябва да е единствено за младото семейство през данъчната година.
- Данъчното облекчение се признава само за лихвите, изплатени върху първите 100 000 лева от ипотечния заем.
- Само единият от съпрузите може да се възползва от преференцията, като за целта трябва да представи писмена декларация от другия съпруг, че няма да се възползва от данъчното облекчение за съответната година.
- Към данъчната декларация трябва да се приложат следните документи: копие от свидетелството за сключен брак, справка за имотното състояние, договора за ипотечен кредит, погасителният план и документ от банката кредитор за размера на платените през годината лихви.
Така например при платени лихви в размер на 10 000 лева, данъчното облекчение ще е 1000 лв.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив