Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

2/3 от електромерите на Е.ОН били нередовни

По-голяма част от електромерите на Е.ОН са нередовни. От 1,2 млн. електромера на "Е.ОН България мрежи" 710 хил. са с изтекъл срок на метрологична валидност.

 
Данните са от Протокол от заседание на Надзорния съвет на "Е.ОН България мрежи", провело се на 16 юни миналата година във Варна. Копие от документа бе представено пред медиите от Сдружение "Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията" (ГНОМКА), информира Дарик.
 
 
От протокола става ясно, че около 430 хил. индуктивни и около 40 хил. механични електромери трябва да бъдат сменени. Около 240 хил. статични електромери пък трябва или да бъдат сменени, или да се демонтират и изпратят за метрологичен контрол.
 
Ако Агенцията за метрологичен и технически надзор реши да си спази задълженията и отиде на проверки, Е.ОН ги грози глоба в размер на 142 млн. лева, твърди Светослав Спасов, председател на ГНОМКА.
 
Според проект за намаляване на загубите още през миналото лято от "Е.ОН България мрежи" планират през годината да разкрият енергийни кражби за 60 гигавата. Според ГНОМКА става въпрос за около 35 млн. лева. За парите, които се доплащат след коригиране на сметките за ток, не се издават фактури и не се плащат данъци, посочи Спасов.
 
На заседанието на енергодружеството са присъствали и двама представители на държавата, която притежава дял от 33% в дружествата от групата на "Е.ОН България". От гражданското сдружение са изпратили искане до Европейската комисия за мнение, дали това е практика в останалите страни-члени на ЕС.
 
По данни на ГНОМКА от декември над 13 хил. са случаите, в които на абонати на Е.ОН е била надчислена електроенергия. По думите на Спасов от Е.ОН са надчислили сметка дори при електромер, който е отчитал повече от реалното потребление. От енергийното дружество отказвали и да разсрочат задължения на семейство инвалиди, заради което те са останали за месец без ток посред зима.
 
От гражданското сдружение, базирано във Варна, са изпратили сигнал до Министерски съвет за проверка работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От сдружението ще настояват ДКЕВР да бъде премахната и да бъде създаден друг регулаторен орган, ако се установи, че комисията не може и не желае да спазва закона.
 
Сред поводите за това искане са непубликуването на всички предложения  на енергодружествата и липсата на реални обществени обсъждания.
 
 
Източник: varnanews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив