Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

120 лева на година за паркиране в центъра на София

Столичани, които живеят в идеалния център, ще могат да паркират пред домовете си срещу винетка от 120 лева на година. Тя дава право да се спира по най- близките улици.

 
Това е част от предложението, включено в проекта за изменение на Наредбата за организация на движението в София. Той бе представен от зам.-кмета Любомир Христов и управителя на Център за градска мобилност Марчело Доковски.
 
Правото на платено паркиране по постоянен адрес ще се удостоверява със стикер, залепен на предното стъкло на автомобила. Издаването и контролирането на тези винетки ще се извършва от центъра. При закупуването на стикер гражданите ще доказват местоживеенето си с бележка за платен ток, вода или парно. Целта на подобно изискване е да се опрости процедурата, обясни зам.-кметът Христов. И допълни:"Идеята на всички тези промени е да се въведат правила там, където ги няма." Той даде пример с липсата на регламент при паркирането на автомобилите на държавните институции и дипломатическите представителства. За тях от Столична община сега предлагат да бъдат отпуснати до 3 паркоместа за всяка институция. Ако ведомство иска още места за колите си - те ще се водят като служебен абонамент, както е в момента.
 
Изменения в тази наредба са и новосформираните три зони за паркиране - "синя", "зелена" и "жълта".
 
Според проекта "синя зона" ще бъде оградена от булевардите: "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев".
 
Новата "зелена зона" ще се явява буферна на натоварената "синя". Тя ще бъде оградена от бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" и ул. "Опълченска".
 
Със заповед на кмета на София ще се обособяват зони с режим на контролирано безплатно паркиране. Това ще бъде т.нар. "жълта зона".
 
Обхватът на сега действащата зона за платено паркиране няма да бъде променян. Начинът на плащане ще се извършва чрез SMS. За "синя зона" номерът остава 1302, а за "зелената" ще бъде 1303.
 
Заради силното претоварване от автомобили в центъра на града ще има промяна и в часовата система за паркиране.От платените зони гражданите ще могат да се възползват вече между 8 ч сутринта и 20 ч вечерта,а не както досега - от 8,30 до 18,30 ч.
 
Ще има и увеличение на цените на платените зони. За "синята" шофьорите ще плащат между 1,50 лв. и 2 лв. при максимално време за паркиране до 2 часа, а за "зелена" по 1 лв. на час при максимално време за паркиране до 4 часа. Увеличение ще има и на таксата за сваляне на скоба. Досега тя беше 10 лв. Но каква ще е новата санкция още се обсъжда. С всички тези промени се очаква трафикът в центъра на столицата да се облекчи с 25%, а паркоместата да се увеличат с 15 000.
 
Промените ще влязат в сила през месец май.
 
Източник: trud.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив