Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

10-те най-добри почви за правене на вино в света

Всеки във винарския бизнес се вълнува, когато се говори за почвата. Докато за любителя на виното това не е толкова важно, то за производителите едно лозе трябва да разполага с комбинация от глина и варовици. 

 
И докато почвите могат да варират, то се знае, че само някои места по света са подходящи за отглеждане на грозде. Изискванията за отглеждане на грозде са топлото време и малкото валежи. Въпреки това има много винопроизводители, които не се ограничават в това и търсят нови места за отглеждане.
 
Сайтът winegeeks.com нареди десетте най-добри места за отглеждането на лозя, като основните критерии са почвата, качествата на виното, историческа значимост и мястото на пазара. 
 
 
10. Мендоса, Аржентина
Многото слънце, ниските темпераури и сухият планински въздух се комбинират за да осигурят дълъг период на зреенето на аржентинските вината, които, между другото, са изключително богати на антиоксиданти. 
 
 
9. Конавара, Австралия
Почвата е богата на хранителни вещества и минерали и има тънък слой върху варовиков под. Много винарски изби са открили, че това е добра среда за отглеждане Каберне Совиньон. 
 
 
8. Приора, Испания 
Около подножието на Montsant (Света Гора) се намира почти вид почва, която не може да се намери на друго място на земята. Тя е скалиста и пореста, затова и корените й трябва да копаят надолу до 25 метра в здравата основа за намиране на вода и хранителни вещества.
 
 
7. Тоскана, Италия 
Тоскана всъщност се състои от няколко различни видове почви, които варират от туф и вулканичната почва да глина пясъчник и варовик. Но точно в това е многообразието и красотата на Тоскана: Има толкова много различни почви, че това е идеалният дом за всеки отделен сорт грозде, без значение какъв тип почва предпочита.
 
 
6. Шатоньоф-дю-Pape, Франция
Най-добрите лозя в новия дом на папата са покрити с гладки камъни с овална форма, които са се образували от много векове заради придошлите води на река Рона. В камъните се събира и задържа топлина от слънцето, които след това я излъчват отново на лозята по време на вечерта. Резултатите са вина, които са пикантни, богати, плътни и по-високи в алкохол, отколкото много от техните братя на други места във Франция. 
 
5. Елзас, Франция 
Има много хора, които биха казали, че Елзас трябва да е # 1. Истинската красота на 70-те вида вина от този район се крие в комбинация от 20 различни големи наслагвания на почвата и нейното изложение.Много от най-известните лозя в Елзас могат да проследят техните лозаро-винарски традиции чак от 1300. Въпреки войните, промените в гражданството, промените в климата, а дори и филоксерата, тази лента лозя продължава да е е синоним на световна класа бели вина.
 
 
4. Ръдърфорд, САЩ
Има три различни алувиални фенове, които са се образували от находищата на полезни изкопаеми, останали в дъното на долината през вековете. Те варират от дрезгави и пясъчни до глинести, а някои от най-известните лозя в САЩ са на върха на разбитит пясъчник и база за варовик.
 
 
3. Бордо, Франция 
Без дори да се споменават глинестите почви, които доминират на десния бряг, Бордо все още се слави с едни от най-добрите хълмове на земята по отношение на виното. До 17-ти век, голяма част от територията е блатиста, докато холандски инженери не откриват под водата скалиста чакълеста почва, богата на минерали и идеална за отглеждане на лозя.
 
 
2. Мозел, Германия 
Макар че със сигурност има други известни места в Германия, много от известните лозя в този кратък участък от стръмни склонове, шисти и линията на река Мозел по западната граница на страната осигуряват дълъг и бавен период за узряване на виното. 
 
1. Бургундия, Шампан и долината на Лоара, Франция 
Почвата варира от хълм на хълм, но всички съдържат поне част от варовик и глина, които са пълни с хранителни вещества от вкаменелости на миди от векове назад. Успехът на лозята на върха на тази бледа почвата е широко известно в продължение на векове. Champagne е известен много преди определен монах да постави няколко мехурчета в бутилката случайно. В Grand Cru на Corton Карл Велики казва това е любимото лозе на царя.  Вкусната пенливо вино сега става в много други части на света, но това не е шампанско. Най-добрите вина от долината на Лоара все още притежават завладяващ микс от земя, плодове, структурата и нюанс и е невъзможно да се дублира другаде.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив