Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

10 правила за устойчив град

Какво означава устойчив град? 10 показателя за това са подредили от Urban Land Institute. Обявиха ги тази седмица в Истанбул.


Конференцията бе организирана от Urban Land Institute и тема й бяха инвестициите и политиките за изграждане на устойчива градска среда.
 
Експертите очертаваха 10 принципа на устойчивия град:
 
1. Устойчивите градове имат идентичност, адаптивност и се развиват продължително. Те са привлекателни за хората и инвеститорите в дългосрочен план.
2. Устойчивите градове са разнообразни в икономическо, социално и културно отношение. Обикновено те се подкрепят от интегрирано градоустройство, което е катализатор за тяхното реновиране.
3. Тези градове са пресечната точка на пазари, правителства и население. Те имат краткосрочни и дългосрочни цели и ясно изградена визия за развитие.
4. Оценката на риска, подробното проучване, планиране и модел за управлението на кризи са ключови за гарантирането на устойчивостта. Това е предпоставка за добрата интеграция на градовете в национален и регионален контекст.
5. Въпреки че дръзките и предизвикателни планове не са им чужди, развитието на устойчивите градове е базирано по-скоро на тяхната действителност, отколкото на техните амбиции. Добрите публични и корпоративни лидерски практики са от критично значение, за да могат градовете да се справят със затрудненията.
6. Сътрудничеството между публичния и частния сектор трябва да се основава на принципа за създаване на стойност и за двете страни в дългосрочен план, като тази стойност трябва да е гарантирана и защитена.
7. Инвестициите в иновации, технологии и проучвания са критични, в съчетание с устойчиви инвестиции в ключовите активи на града (както материални, така и нематериални) – от социалните жилища до самото общество на града.
8. От основно значение са инвестициите в развитието и интегрирането на инфраструктурата
9. За да се постигне устойчивост на околната среда в контекста на промените в климата, от ключово значение са повишаването на обществената ангажираност, образованието и промяната в поведението на обществото и лидерите. Те са толкова съществени, колкото и технологиите, метриките и проектирането.
10. Ролята на управлението на правителствените институции в изграждането на устойчиви градове е изключително важна. Умелото управление трябва да е дръзко и иновативно в условията на затруднен икономически климат.
 
Снимка: costaricapages.com
 
Източник: stroitelstvoimoti.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив