Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

10,6% от тока у нас - от възобновяеми източници

 

България е близо до националната си цел за дял на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия, но е далече от набелязания показател за транспорта, съобщи Европейската комисия.
 
През миналата година от възобновяеми източници у нас е било 10,6% от електричеството при планирани 11%.
 
В транспорта обаче делът на възобновяемата енергия е била 1,7% при цел 5,75%.
ЕС като цяло през миналата година е достигнал 18% възобновяеми източници в производството на електроенергия при цел 21% и 5,1% в транспорта при цел 5,75%, съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. „На прав път сме, но трябва да увеличим скоростта", каза той.
 
През миналата година 69% от новоинсталираните мощности в ЕС са били във възобновяеми енергийни източници - вятърна, слънчева, водна и биоенергия, каза Йотингер.
 
Общите инвестиции в тях са били 35 милиарда евро, но трябва бързо да се удвоят, за да постигне ЕС целта си през 2020 г. 20 на сто от енергийното му потребление да идва от възобновяеми източници, каза комисарят.
 
Националните цели на страните са различни в зависимост от природните им дадености. Така например богатата на водни ресурси Швеция имала национална цел да произведе 60% от електричеството си от възобновяеми източници през 2010 г., а е постигнала 55%.
 
ЕС възнамерява да строи слънчеви електрически паркове в Северна Африка - Тунис, Либия, Мавритания, като осигурява евтина електроенергия за себе си и за местното население, каза Йотингер.
 
Източник: trud.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив