Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Къде инвестициите в имоти ще растат?

В последните десетина дни излязоха анализи за кризата на пазара за имоти в света на водещи експерти по недвижимости във Великобритания и Русия. Предлагаме ви накратко основните им изводи и препоръки.

 
Излизането от кризата на регионалните пазари за имоти не става едновременно, смятат експертите. Първи усетиха промяната на цените и търсенето страните,които пострадаха най-малко от икономическите проблеми и спада на нивата беше най-слаб. В този списък на първо място са Китай и повечето страни от Азиатския регион.
 
В някои регионални пазари като Сингапур, Хонконг и Малайзия имаше по-голямо понижение в началото, но възстановяването настъпи бързо. Това обаче не се оказа валидно за други страни, където бе регистриран най-голям спадна цените в сравнение с нивата преди кризата – Прибалтийските републики, Ирландия, Литва, САЩ, България и Русия. При тези пазари все още има спад, а очакваното възстановяване се отлага вероятно за следващата година.
 
Има и една друга група пазари, които не преживяха сериозен спад в ценовите равнища, но също не показват признаци на възстановяване. Сред тях са Чехия, Испания, Дания, Гърция и Словакия. В днешната ситуация на пазара за имоти от изключително значение за връщането на инвеститорите е доходността, която недвижимостите носят на собственика си.
 
Освен това по нивото на доходност може да се определи доколко справедливо и реално е оценена съответната недвижимост и каква ще бъде динамиката на цените в следващите месеци и години. Ако доходността е ниска, това означава че имотът е надценен и да се купува днес на такъв пазар е неизгодно, тъй като може да се прогнозира намаляване на търсенето и инвестициите и спад на цените. Ако доходността е висока,търсенето ще расте и цените ще го следват.
 
Global Property Guide използва своя скала за доходността на имотите. Ако тя е повече от 15% - това означава, че пазарът е значително недооценен, между 8 и 15% - пазарът е недооценен, ако е 6-7% значи пазарът е с реални цени, ако е 3-4% имаме надценяване на имотите,а под 4% - надценяването е значително.
 
Според експертите ако доходността на един регионален пазар е над 8%, то това е идеалното място за инвестиции в имоти. По тази логика днес най-подценени и следователно интересни за инвестиции пазари са тези в Латинска Америка /Бразилия, Панама, Чили/ и Близкия Изток /Египет/. За Европа на тези критерии отговарят само Турция и до известна степен Унгария.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив