Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 10, 2021

Шест съвета за бъдещите новодомци През 2020 г. в страната са сключени 193 566 сделки с имоти, показва справка на Profit.bg на база данни от имотния регистър към Агенцията по вписванията.

Официалните данни на Knight Frank сочат, че стойността на имотите в страната се е увеличила с 4.8 на сто за 2020 г. спрямо 5.4 на сто година по-рано.

В пандемичната 2020 г. недвижимостите в София са добавили 8.6% към стойността си, с което можем да заключим, че имотите са една от най-доходните нискорискови инвестиции за последната година.

Голяма част от имотните агенции днес са насочили вниманието си към новото строителство, но не бива да „отписваме“ и съществуващите имоти, при голяма част от които не заплащаме големи общи части.

Те също така са разположени във вече развити квартали. Тук, разбира се, не е мястото да изреждаме техните предимства и недостатъци, а да предоставим няколко полезни съвета за бъдещите новодомци.

Опознайте квартала си

В случай че търсите ново жилище, е добре да определите 3-5 квартала, които да разгледате. Добре е да знаете къде се намират супермаркетите, дали в района има детски градини и училища, при положение че имате деца или планирате такива.

Задължително при покупка на старо строителство

За стар имот у нас се смятат жилищата на възраст от над 10 години. Ако възнамерявате да купувате такъв имот, следва да предприемете няколко задължителни стъпки. На първо място, сменете патрона, а по възможност и цялата врата.

Сменете партидите си и регистрацията. Преди да се нанесете ще е добре поне да освежите имота си, като го боядисате, при положение че нямате възможност за основен ремонт.

 

Задължително при покупка на ново строителство

Преди да закупите нов имот, добре ще е да си направите добре сметката. Каква част от средствата са ви от заем, колко ще е месечната ви вноска? Ще имате ли възможност да погасявате заема и да направите ремотни дейности?

Следва да знаете, че дори и бюджетните ремотни на едно двустайно или тристайно жилища са сериозен разход. За София тази сума е около 100 евро/кв. м, докато по-качествените могат да достигнат и до 150-200 евро/кв. м, в зависимост от вложените материали и аксесоари. Луксозното изпълнение пък дори може да надхвърли и 500 евро/кв. м.

Намерете си надежден майстор и мебелист

Тук е мястото да отбележим, че ще е добре да си намерите надежден майстор и мебелист, ако в следващите месеци ще предприемате ремонт. Имайте предвид, че ремонтите отнемат време – обикновено между 3 и 5 месеца, в зависимост от сложността и големината на имота ви.

В случай че искате да прибегнете до услугите на интериорен дизайнер, знайте, че това ще ви струва между 20 и 40 евро/кв. м.

Избирайте добре брокера си

Да, наистина, ще заплатите между 2.5 и 3% комисиона, но ще получите качествена услуга. Имотът ви ще бъде проверен за тежести и ще ви се изготвят всички необходими документи за сделката.

 

Внимавайте при сделките на зелено

Голяма част от имотните сделки днес са осъществени на „зелено“, при което все още не можете да видите и пипнете имота си. Добре ще е да платите малка част от сумата за покупката му, въпреки че все повече строителни предприемачи дават сериозни отстъпки при заплащане на 70 и повече процента от цената.

Изисквайте в договора си останалата сума да се плати при издаване на разрешение за ползване (АКТ 16), като това може да се случи с популярните ескроу сметки, при които сумата бива превеждана само при изпълнението на дадено условие.

БОНУС: Опитайте се да се пазарите за цената. Дори и 5% отстъпка биха ви били достатъчни за една нова кухня, заедно с ел. уредите. 

 

Източник:

profit.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив