Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 3, 2013

Когато дойде време за ремонт на жилищни сгради, населявани от много и различни хора, се налага да се търси разбирателство и договореност. Това се отнася най-вече за размера на средствата и фирмата, която ще извърши реконструкцията.

Ремонтирането на покрив е пример, че е нужен консенсус между семействата, живеещи в блока. Но въпросът е дали всички ще бъдат коректни в плащането на дължимото по ремонта. Често пъти е трудно да се стигне до доброволно решение.

По думите на архитект Деян Попдимитров в закона се пояснява, че всеки съсобственик участва в ползите и тежестите на общата вещ, съразмерно с частта си. Специалистът обаче напомня, че законът не е задължение и всеки сам преценява дали да го спазва. Задължителен характер имат само съдебните решения, включително и тези с принудителни средства.

Архитектът обяснява, че при липса на разбирателство минаването през съда е неизбежно. Преди това се се налага ремонтът да се заплати самостоятелно от някой от живеещите в блока. При отсъждане в полза на това семейство, останалите ще са длъжни да заплатят хонорара на адвоката и разноските по делото, освен дължимото по ремонта.

Експертът препоръчва първоначално да се потърси решение от местната община – отдел Kонтрол по строителството. Трябва да се предяви искане за съставяне на констативен протокол, независимо с или без предписания за авариен ремонт покрив. Този документ ще има тежест за целите на бъдещо дело.

Адвокат Антоанета Ненова съветва да се направи консултация с две-три строителни фирми и да се поискат оферти от тях. Офертите и протокола от общината (констатиращ необходимост от неотложен ремонт на покрива) може да бъдат приложени към нотариалната покана, с която се канят другите собственици да се включат в ремонта. Трябва да им се определи дата, час и нотариус, пред който да се явят, за да се уреди безпроблемно спорът.

В случай, че не се постигне споразумение, нотариусът трябва да състави констативен протокол, в който да се опише изявлението на всеки съсобственик. След това спорът може да се отнесе към съда като се приложат всички описани документи или като се извърши ремонт за сметка на някое от домакинствата. В последствие се търси изплащане от другите по съдебен ред. Ненова припомня, че са нужни и фактури, затова те трябва да се пазят.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив