Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 5, 2013

Покупката на жилище от търг на частен съдебен изпълнител (ЧСИ) безспорно е изгодна сделка. Поне от финансова страна. Не така обаче стоят нещата с влизането във владение на закупения имот. Длъжникът може с месеци да обжалва действията на ЧСИ, а новият собственик отдавна да е превел парите. При това положение купувачът може да подаде молба до ЧСИ да му бъдат изплатени лихвите върху сумата, която е внесъл.

Новият собственик е в пълното си право да подаде молба за лихвите, посочва консултант Емилия Иванова. Дори е задължително да го направи, защото не се знае кога спорът ще се реши окончателно и как. Хубаво през това време поне да се получават поне лихвите. Тази молба на сто процента ще бъде удовлетворена, уверява експертът.

Адвокат Милена Миткова обяснява, че този въпрос е подробно уреден в Наредба 6 от 30 май 2006 г. за начина на изчисляване и плащане на лихвата върху паричните средства по специалните сметки на частните съдебни изпълнители. Тя е издадена във връзка с чл.24 от Закона за частните съдебни изпълнители.

В чл.6 от Наредбата е записано, че ЧСИ превежда лихвата на взискателя или длъжника. Зависи от това дали постъпилата сума е достатъчна или не за покриване на задълженията на длъжника. За съжаление няма хипотеза, която да предвижда изплащане на лихви на купувач, който не е взискател, допълва юристът.

С други думи – на лицето може да бъде изплатена лихвата, само ако има качеството „взискател“, освен че е и купувач. На основание чл.7 от същата Наредба не му се дължи дори и информация за размера на лихвата до момента, тъй като не е страна по изпълнителното дело.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив