Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 13, 2012

Покупката на недвижим имот най-често става с кредит. Пазарът на имоти и пазарът на кредитиране в България се смята за значително стабилизиран и условията за кредитополучателите се подобряват. Това заяви Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“, цитиран от агенция „Фокус“. По думите му основното търсене е при ипотечните кредити, където има лек ръст. Едни банки предлагат на клиентите си жилищен кредит, други препоръчват ипотечен. Все по-често банките правят и атрактивни промоции по предлаганите от тях кредити. Попитахме експертите от Ceb.bg кой кредит в какъв случай се използва и има ли разлика в лихвите.

 

Всеки кредит, който е обезпечен чрез учредяване на ипотека в полза на банката, е ипотечен, обяснява адвокат Милена Миткова. В случая нюансът е, че кредитът, който ще се обезпечава, е именно за покупка на жилище и затова се нарича жилищен. Колкото до размера на лихвите, това зависи изцяло от договорките с банката, казва адвокатът. Ако купувачът иска да получи кредит от банка и предложи за обезпечение свой недвижим имот - това е ипотечен кредит, а ако иска да купи имот и не предлага друг свой имот за обезпечение, а само бъдещата си собственост - това е жилищен кредит. Той се отпуска целево за закупуване на конкретното жилище, уточнява брокер Антон Илиев. Според него в повечето случаи жилищните кредити са с малко по-добри условия от другите.

 

Консултацията с кредитен консултант е много полезна, категорична е брокер Дарина Задурян. Част от фирмите не взимат никаква комисионна от кредитополучателя за услугата си. От друга страна консултантите познават в детайли кредитните оферти и промоции на банките и могат да подберат най-подходящите варианти за клиента си. Необходимо е клиентът да има минимум една десета от сумата за покупка, за да покрие банковите изисквания за самофинансиране, допълва Задурян. Жилищният кредит е едно сериозно и дългосрочно обвързване и е задължително да се направи максимално добър избор, подчертава брокерът.

 

За да се кандидатства за ипотечен кредит, много важно е кандидатът да може да докаже доходите си на банката, разяснява Илиев. Самото кандидатстване има два етапа - първият е обследването на клиента от страна на банката, а вторият - одобрението на самия имот. Купувачът първо трябва да посети банката и чак след това да тръгне по огледи. Първоначалното одобрение за кредит дава не само повече спокойствие и самоувереност, но и е много полезно при преговорите. Без това одобрение клиентът няма да знае максималния размер на заема, който може да му бъде отпуснат, а това е много важно за избора на имот. „Не правете празни ходове - подсигурете се. Това не отнема много време, но пести страшно много“, съветва Илиев.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив