Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 7, 2013

Хората с по-ниски заплати обикновено по-смело теглят големи кредити. Българите като цяло не са достатъчно добре информирани в областта на кредитирането, смята адвокат Антоанета Ненова. Затова преди вземането на банков заем трябва да се положат повече усилия в тази посока.

Първото и най-важно условие е размерът на кредита да е съобразен с доходите. Ако е твърде голям, той сериозно ще натовари семейния бюджет в бъдеще. Не е важно каква сума ще ни отпусне банката, важно е колко ние можем да си позволим да изплащаме и за какъв период от време искаме да се издължим, обяснява експертът.

Преди вземането на кредит, трябва да се направи сметка дали месечният доход ще е достатъчен за покриване на месечните разходи (за консумативи – ток, вода, ТЕЦ, за храна и други задължителни разходи) и на месечната вноска по кредита, съгласно погасителния план, даден от банката.

Например: при доход от 800 лева и разходи за: ток, вода, ТЕЦ200 лв./мес.; за храна300-400 лв./мес. остават около 200-300 лв./мес. Тази сума може да бъде вноска по кредита. Задължиш ли се за повече, то ще бъде за сметка на другите разходи, които трябва да се съкратят, за да може да се погасява кредитът.

По време на изплащането на кредита трябва ежемесечно да се следи каква лихва се начислява процент и в твърда сума), както и да няма едностранно изменение в лихвите от страна на банкатакредитодател. Когато се установи такова разминаване, следва да се обсъди с банката и да се иска спазване на уговорките по договора.

Преди 3-4 и повече години клиентите търсеха финансиране за покупка на жилище около 100 % от цената, а сега се търсят ипотечни кредити до максимум 40-50 %, разкрива Ненова. Разликата се покрива със собствени средства (от продажба на друг имот или лични спестявания). Предпочитат се кредити с максимално дълъг срок на изплащане поради това, че размерът на месечната вноска е по-нисък.

Когато човек има един или няколко лоши кредита, първо трябва да опита предоговаряне на лихвите по кредитите си. Съветът на юриста е преди да се подпише договорът за кредит, да се изследват внимателно посочените в него лихви, както и начинът на тяхната актуализация.

Дори при наличието на лош кредит, може да се получи нов, обяснява брокер Наско Доков. Ако е потребителски, може да се вземе друг, с който да се покрие старият. Ако лошият кредит е за жилище, може с преговаря с банката, да се удължи срока за погасяване, намаляват се месечните вноски, но като цяло общата сума нараства.

Ако сте решили да теглите кредит, първо обиколете няколко банки, за да прецените къде условията са най-изгодни за вас, препоръчва адвокат Милена Миткова. Кредитоискателят трябва внимателно да проучи лихвата, таксите за разглеждане и обслужване, застраховката, таксата предсрочно погасяване и т.н. След това от избраната банка ще поискат документи за доходи, семейно положение, липса на данъчни задължение и др. На база на тези документи банката преценява каква сума може да отпусне и за какъв период.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив