Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 30, 2014

Покупка на общо жилище преди сватбата – това е изборът на много млади двойки в днешно време. В общия случай, дори и двамата да работят, не разполагат с достатъчно спестени пари за покупка на собствен дом. Тогава единственият вариант за много хора е ипотечен кредит от банка.

В уравнението се появяват редица неизвестни. Възниква въпросът дали ако двойката сключи брак, ще получи по-голям процент финансиране и по-добри условия по ипотечния кредит. И отделно – какви са разходите по изповядването на самата сделка.

За покупка не е необходимо двойката да е женена, посочва адвокат Милена Миткова. И двамата ще бъдат купувачи и кредитоискатели, респективно – длъжници. Процентът и условията  зависят от банката – дали там се превеждат заплатите на кредитоискателите и т.н.

Факт е, че има данъчни облекчения за млади семейства с ипотека. Дали обаче си заслужава да сключите брак, само за да купите имот по-изгодно – преценете сами.

Процентът на финансиране зависи от оценката и договорената сума, коментира юристът. Ако например оценката на жилището е 40 хил. евро, а продажната му цена – 30 хил. евро, то финансирането може да достигне и до 90%.

Брокер Антон Илиев подчертава, че процентът на финансиране много зависи от типа строителство и местоположението на имота – дали е панел, ЕПК, тухла, гредоред. Също така е важно дали е в голям град или малък град или в село.

Важна подробност е, че банките отпускат ипотечни кредити и приемат за ипотека имота, ако е сключен предварителен договор с платено капаро за него, допълва експертът. Двойката първо ще премине през първоначално одобрение в банката на база на доходите и на двамата от последните месеци.

По думите на Миткова разходите по една подобна сделка – местен данък, нотариални такси и такса вписване – ще са около 2,800 лева. Допълнително за договорна ипотека в полза на банката – около 850 лева, а за законна ипотека – около 470 лева.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив