Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юли 20, 2012

Повечето апартаменти под наем се предлагат готови, но има и случаи, в които наемателят сам трябва да извърши някои ремонтни дейности по имота. Когато това се наложи, разходите трябва да бъдат разделени, обяснява консултант Андрияна Кирова. Част от парите се дават за ремонт, а с другата част се плаща половината наем. Така и собственикът на имота поема ангажимент. Експертът съветва още наемателят да изисква разписки и фактури за всички суми и да ги описва в приемо-предавателен протокол. Задължително всичко трябва да е описано в договора за наем.

Наемателят трябва да даде депозит, който служи за покриване на евентуално неплатени задължения – сметки, наем и други, допълва брокер Кристина Найденова. Необходим е договор за наем, в който да са записани правата и задълженията на двете страни. Наемателят се задължава да извърши точно определени довършителни дейности на определена сума. Наемодателят пък е длъжен да предостави жилището за ползване срещу довършителните дейности и наем. В договора за наем, освен обичайните уговорки, задължително трябва да се запише как ще се приспада стойността на ремонта от наема, срок на договора и неустойки в случай на предсрочно прекратяване.

Даването на депозит, както и прихващането на разходите по ремонта е въпрос на договаряне, твърди брокер Димитър Велков. Относително сигурен начин за гарантиране на договора е наемателят да иска по-големи неустойки и подписите на двете страни да бъдат заверени при нотариус. Тогава обаче се дължи такса, която се изчислява на база на материалния интерес за целия срок на договора. Специалистът съветва нейният размер да бъде проверен предварително. Също така е добре клиентът да се консултира с няколко нотариуса, за да може да избере най-изгодния вариант.

Адвокат Милена Миткова изразява съмнението си относно необходимостта от сключване на подобна сделка, освен ако тя не е наистина изгодна. Щом ще се правят инвестиции в имота, тяхната сума следва да бъде конкретизирана. В договора също така трябва да се запише каква сума дължи наемодателят в случай на предсрочно прекратяване. Например, при прекратяване до една година, той дължи 80% от стойността на ремонта; при прекратяване до две години - 60% и т.н. Миткова препоръчва още договорът за наем да бъде вписан в Агенцията по вписванията или поне да бъде направена нотариална заверка за сигурност на наемателя.

Имотният балон, свързан с увеличаването на цените на наемите, ще „се спука“ до края на тази година, прогнозира брокер Борислав Костурков. Според него в началото на следващата година се очаква рязко нарастване на реализираните сделки в сектора. Наемането на апартамент за ремонт е разумен избор, ако разходите се приспаднат от наема или се подсигури дългосрочен договор с добри клаузи, категорични са експертите. Не бива да се забравя, че в някои случаи собственикът дори може да увеличи наема, защото направените от наемателя подобрения повишават стойността на жилището.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив