Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 27, 2012

Малко хора са добре запознати със спецификата на брокерската професия. Интересът на обикновения човек се провокира най-вече, когато продава или купува имот, както и когато има проблем с наем и наследство.

Факт е обаче, че тази професия все повече ще се практикува в бъдеще. Експертите в областта споделят личните си впечатления и познания от работата. Повечето от тях се въздържат да дават точни определения за професията си, но все пак очертават някои от основните й характеристики.

Брокер Маргарита Генкова обяснява, че няма къде да се прочетат фиксирани правила, защото такива все още липсват. Тя уточнява, че има брокери с дипломи и такива, които нямат сертификат.

Но едното или другото не е гаранция колко ще са добри професионалисти ще бъдат. Както във всеки друг бранш, и тук зависи от самия човек, допълва Генкова.

От своя страна брокер Кристина Найденова коментира, че съществува Европейски стандарт за услугите, предлагани от брокерите на имоти. Прилагането му не е задължително в България, тъй като все пак е само стандарт, а не закон. Този стандарт дори може да се закупи от Агенцията по стандартизация.

Найденова подчертава, че е важно договорът между брокера и клиента да се спазва коректно и от двете страни, след като се подпише. Експертът твърди още, че въпреки подписването на договора, е възможно в бъдеще да се случат непредвидени ситуации.

Другото, което според специалиста предизвиква хаос на пазара на имоти, са разликите в начина на работа на всяка една агенция и брокер. В заключение Найденова потвърждава, че е необходим закон, който да регулира дейността.

Може би най-ясно обяснение за дейността на брокера дава Димитър Велков. Като експерт в тази сфера той коментира, че брокерът най-напред трябва да обясни на клиента си с какво може да му бъде полезен и какъв алгоритъм ще се следва в процеса на работа. Всичко това се фиксира в договора за посредничество.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив