Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 12, 2013

Какви са най-честите проблеми при жилищата ново строителство? Вероятно всеки кандидат-купувач се пита за какво трябва да внимава при провеждане на предварителните огледи на имота. Специалистите дават отговор на въпроса дали има начин човек сам да разбере на какво трябва да се обърне по-специално внимание.

По думите на брокер Кристина Найденова купувачът няма как да разбере какви материали са вложени в една сграда, нито пък да прецени качеството на изпълнението и т.н., освен ако не е специалист в тази област. Съветът на експерта е първо да се избере жилището, което ще се купува, и след това да се потърси консултация със специалист.

Ако имате възможност, наемете си строителен специалист, който да огледа заедно с вас избраното жилище. Това е съветът на консултант Петър Петров, който има дългогодишен опит като строител. За първоначален общ оглед човек може и сам да разглежда жилищата, като трябва да обърнете внимание на някои подробности.

Новото строителство започва от началото на 90-те години и тогава се строеше без топлоизолации на сградите (в масовия случай), разкрива консултантът. Изграждаха се водопроводни инсталации от поцинковани тръби и парното беше с черни метални тръби. Строеше се предимно с газобетонни блокчета и като цяло строителството не беше много качествено, спомня си Петров.

Първото нещо, което трябва да направите, е да видите фасадата на сградата – има ли топлоизолация и от какви материали е направена. След това идва ред на детайлите, които трябва да се огледат със строителен специалист. Консултациите с такъв експерт обикновено струват 10-15 лв./час. Те обаче могат да ви спестят много хиляди левове разходи в бъдеще.

И все пак липсата на топлоизолация не е причина да не купите апартамента, който сте си харесали, тъй като тя може да бъде направена и в последствие. Качествената изолация може да спести на домакинството до няколко пъти разхода на електроенергия при работата на климатик в помещението, разкрива брокер Наско Доков.

Специалистът дава пример за реализираната икономия от климатизирано и санирано жилище, отоплявано на ток преди и след това – разходът спада от 300 на 33 лева или близо 9 пъти. Това е така, защото топлоизолацията сваля три пъти разхода, а и климатикът също е три пъти по-икономичен от електрическа печка.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив