Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 27, 2012

Независимо дали глобалното затопляне е истина или мит, за 20 години един покрив на която и да е сграда преживява твърде много. През това време има около 2000 слънчеви дни, в които температурата горе стига поне 60 градуса. Има и около 1100 дни, в които пада до минус 20. Да не забравяме, че върху покрива през това време се изливат и около 20 хиляди литра дъждовна вода на квадратен метър. Като се добавят и поне 140 бури с вятър, достигащ скорост от 140 км в час, се вижда, че с какъвто и материал да е покрит покривът, идва ден, в който той трябва просто да се подмени.

Земетресението от 22 май тази година събори много комини в Софийско и Пернишко и накара хората да се замислят за едно от най-слабите места на сградите, в които живеят. Никъде по света няма вечен покрив, средно веднъж на всеки 20 години той трябва да се ремонтира основно. А през това време на бял свят са излезли съвсем нови материали. Последните панелни блокове, построени преди повече от 20 години, например най-често са покрити с битумна маса, 2-3 слоя импрегнирана хартия и пласт с чакъл. За двайсетина години всичко това е вече разядено, водата прониква до основната плоча и заради температурните разлики нанася там огромни поражения. Оттук идват течовете, а заедно с тях - мухълът и плесените.

Днес покритията, които се използват за хидроизолация на покриви, са съвсем различни, а разнообразието е изключително голямо. На пазара има 5-6 основни вида хидроизолационни мембрани, много видове грундове, минерални вати, специални ламарини и т.н. Все още се използват и мембрани на битумна основа, които са на рулони и се полагат с помощта на газови горелки. Но макар че са по-качествени от тези преди 20 години, има и още по-модерни материали за покриване.

Ремонтът трябва  да е цялостен
 
Повечето сериозни фирми предпочитат да огледат първо покрива - най-често безплатно, и да изготвят оферта за покритието му в зависимост от конкретните нужди. Затова не бива човек да гледа самостоятелни оферти и да се ориентира по цените. Най-често в тях стойността е посочена в левове на квадратен метър. Така нещо, което струва примерно 14 лева на квадратен метър, може да изглежда по-евтино от друго, което е 21 лева, но това е измамно. Защото всеки хидроизолационен материал се използва с различни грундове, лепила и други свързващи материали, а и се нанася по различен начин.

Освен това в единичните оферти фирмите не са посочили какво ще искат за предварителното почистване на покрива от старата изолация. Нейното премахване не е никак елементарно, особено на местата, на които има комини, первази, олуци, отвори на шахти и т.н. Само чистенето се калкулира най-често по 1,80 - 2,00 лева на квадрат. Демонтажът на стари покривни конструкции струва по 5-10 лева на квадрат в зависимост от сложността. И понеже живеещите най-често не знаят какво точно трябва да се прави, може да се окажат неприятно изненадани от крайната калкулация.

Друго нещо, което не бива никога да се допуска, е частичният ремонт на покрива. Майстори споделят, че заради кризата не отказват и такива поръчки, най-вече защото съкооператорите не могат да се разберат помежду си. Но след това имат много неприятности, тъй като водата винаги намира начин да проникне отнякъде и от ремонта няма почти никакъв ефект.

Гаранцията -  поне десетилетие

Уважаващите себе си фирми дават поне 10 години гаранция за нанесените от тях покрития на покриви. Има и фирми, които дават по 15 години гаранция за всички видове хидроизолации, с които работят. Срокът зависи от производителя на покритието. Битумните покрития например имат 10 или 15 години гаранция. По-съвременни материали на полимерна основа често имат 20 години гаранция, но за част от свързващите лепила или ленти гаранцията е по-малка.

Производителят на пастите “Изомакс” дава 15 години гаранция и уверява, че съхнат за около 4 часа вместо за нормалните 24 часа. Освен това лабораторни изследвания са показали, че този вид покрития са много еластични, което им позволява да се нагаждат към естествените промени в конструкцията.

Битумът отмира

Добре познатият битум отмира като основно средство за хидроизолация на покриви, показват актуалните оферти на много фирми. Днес покритията особено на плоските покриви са многослойни. Обикновено отдолу се поставят пароизолационни мембрани, които са полимерни. Следват няколко слоя грунд, замазки и лепила, още един слой хидроизолационна мембрана и настилка.

Голям хит са течните изолации, които имат предимството да не оставят непокрито пространство от покрива и съоръженията по него. Най-известните от тях са пастите “Изомакс”, произвеждани в Германия. След промените в Закона за устройство на територията от 1999 г. за изолацията на покрив се иска отделен проект, различен от този за строителството на нова сграда. А за ремонта на стар покрив трябва разрешение за преустройство.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив