Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 4, 2012

Неприятен е момента, когато забележим, че имота, който сме купили има недостатъци. Под недостатъци разбираме – теч от покрива, напукани стени, мухъл и т.н.

Продавачът, по принцип, е длъжен да уведоми купувача за недостатъците на имота, който продава. Случаят, в който той не носи отговорност е когато купувача вече е знаел за тях.

Ето защо, когато сключвате договор за продажба, трябва веднага да съобщите за забелязаните от вас недостатъци възможно най-скоро. Уведомлението е добре да се направи чрез нотариус или писмено, но има вариант и да е устно.

 При направено от вас уведомление за недостатъци имате следните опции:

  • Да поискате от съд договора за продажбата да бъде анулиран и да получите обратно платената от вас сума, в която влизат и всичките ви разходи като – такси, хонорари и т.н.
  • Да договорите намаляване на цената на имота, а продавача да ви върне част от парите.
  • Продавачът сам да отстрани недостатъците.

Съществуват и „скрити” недостатъци, които не могат да се забележат по време на огледа на имота, а възникват малко след покупката. В този случай имате срок от една година да съобщите за тях, а ако продавачът не ви е уведомил за въпросните недостатъци предварително, срокът е три години.

Най-общо казано – вие сте длъжни да докажете пред съд, че имотът има недостатъци и че сте направили уведомление или да докажете, че продавача вече е знаел за недостатъците на имота, който продава.

Продавачът не носи отговорност за недостатъци в един единствен случай : когато продажбата е извършена чрез принудително изпълнение.

автор: Илияна Тонева
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив