Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 19, 2012

Оказва се, че когато наемаме жилище, невинаги сме наясно с правата и задълженията си. Това важи с пълна сила и за наемодателя. По тази причина много често възникват спорове, като например плащането на сметки за електрическа и топлинна енергия. Според брокер Боби Йорданов в договора за наем трябва да има клауза, описваща, че тези разходи са отговорност на наемателя.

Разплащането на сметките за отопление и ток може да се разгледа двустранно, не само като част от регламента между наемател и наемодател. Факт е също, че топлофикация изисква погасяването на задълженията от собственика на жилището, защото той има договор с дружеството. Дали живее там, не е от значение. По тази причина, той е зависим от човека, наел апартамента.

Неспазването на условията в договора, като неплащането на сметки, води до анулирането му. Срокът и начинът на предизвестие за прекратяването на договора са предварително уточнени. Йорданов допълва, че предизвестяването има смисъл само за безсрочните договори и когато липсва нарушение на задълженията, посочени в споразумението.

Принудителното прекратяване на договора и ограничаване на достъпа до жилището трябва да се осъществят съгласно определеното условие за това. В противен случай наемодателят може да бъде обвинен в самоуправство. Ако липсва такова условие, спорът се решава в съда като се завежда граждански иск.

Решението при самоуправленски действия от страна на наемодателя е да се търси защитата на районния прокурор. Наемателят на апартамента също не бива да извършва нарушения по договора. Нотариалното му заверяване не би било от значение, т.к. той пак ще има силата по закона за задълженията и договорите.

Експертите съветват още да се подпише допълнително споразумение, което да се приложи към основния договор за наем. Това ще даде равенство и сигурност на  заинтересованите страни.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив