Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Фев 11, 2013

 

Glass Farm или Стъклената ферма официално бе пусната в експлоатация само преди месец. Мултифункционална сграда на площада в град Шийндел е с обща площ от 1 600 кв.м. и помещава магазини, ресторанти, офиси и уелнес център.
 
Конструкцията на сградата е вдъхновена от формата на традиционните ферми, но тази е изцяло покрита със стъкло. Всички запазени местни ферми са били измервани, анализирани и въз основа на събраните данни и фотографиите на Франк ван дер Салм е създадено идеалното изображение на типичното холандско стопанство. Това изображение е отпечатано със специална техника върху стъклената фасада, като крайният резултат наподобява витраж в катедрала. През нощта, сградата ще бъде осветявана отвътре, както подобава за един паметник на Фермата.
 
Висока четиринадесет метра, „Стъклената ферма“ е умишлено проектирана извън приетия мащаб и е 1,6 пъти по-голяма от истинска ферма, символизирайки по този начин разрастването на селото и превръщането му в град. А и на фона на мащаба, застанали до сградата, хората могат отново да се почувстват като малки деца. За да се засили това усещане, в непосредствена близост до сградата има пейки, люлка, а също и пропорционален двор.
 
Пазарният площад на холандското градче Шийндел е пострадал от бомбардировки по време на операция Market Garden през Втората световна война. От тогава е обект на множество разширения и преустройства. Едва през 2000 г. градският съвет приема идеята за нова структура на площта, намиращ се между църквата, кметството и главната улица. От тогава архитектурно бюро MVRDV предлага нови възможности, които биха могли да запълнят пространството на този необичайно голям площад. „Стъклената ферма“ е тяхното седмо предложение, като по-ранните проекти са включвали дори театър. Обитателите на градчето са активно ангажирани в процеса на взимане на решение, който често водел до разгорещени дебати, анкети и полемики в местната преса.
 
Арх. Уини Маас, основател на архитектурно бюро MVRDV е роден и отраснал в Шийндел, факт който обяснява специалното отношение на бюрото към проекта.
 
По-късно през тази година издателство NAI ще публикувана книга, изследваща развитието на „Стъклената ферма“, включително литературно описание на дългите процеси, които водят до нейната реализация.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив