Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Сеп 26, 2013

Озеленените фасади намаляват до 50% загубата на топлина

На стена с площ от 850 кв.м  са засадени 17 000 многогодишни тревисти растения. През лятото ефектът от изпаренията на озеленената фасада се равнява на работата на 45 климатика с мощност от 3 000 вата в продължение на осем часа. В студените зимни месеци растителната покривка действа като изолация и намалява загубата на топлоенергия от помещенията до 50%. Това показват изследванията върху сградата на отдел „Чистота” (Магистрат 48) към Община Виена. Преди три години с нея започва осъществяването на проект за озеленяването на фасадите на постройки с цел подобряване на градския климат. Днес  желаещите да се включат в този проект  са много, а Общината им предлага различни финансови стимули и практическа помощ.

Лято в града

Често в горещите летни месеци въздухът в застроените градски райони е тежък и спарен. Асфалтовите настилки и бетонните сгради създават специфичен градски климат, а специалистите определят това явление като „Ефект на топлинните острови в градска среда”. Неговото въздействие може да бъде намалено чрез осигуряване на повече зеленина и водни площи (фонтани, шадравани), но поради липсата на място тези мерки невинаги са приложими.

Общината във Виена е намерила креативно и евтино решение за постигане на оптимален климат – озеленяване на фасадите. Покритите с цветя и трева външни стени имат редица предимства не само от екологична гледна точка, но и за намаляване на разходите за охлаждане и отопление, пречистване на въздуха и подобряване на цялостния микроклимат в сградите.

Зелени предимства

Покриването на външните стени на сградите със зелен килим носят много положителни ефекти. Освен че допринасят за добавянето на повече зеленина в силнозастроените райони, те са подходящо място за живот на редица животни и птици. Освежителният ефект върху въздуха, който оказват този вид фасади, подобрява микроклимата в района и колкото повече сгради са покрити с растения, толкова по-голям е ефектът от тях.

Зеленината поглъща въглеродния двуокис от замърсения въздух и освобождава кислород като по този начин изпълнява функциите на естествена пречиствателна станция. През лятото тя задържа топлината и охлажда вътрешните помещения, докато през зимата има обратния изолационен ефект като по този начин се намаляват значително разходите за отопление. Покритието с цветя запазва мазилката на фасадата от действието на ултравиолетовите лъчи и дъждовете като по този начин увеличава живота на сградата. Тъй като растенията имат способността да поглъщат звуковите вълни, те служат и като шумоизолираща стена. Есетическото въздействие, което красивите цветни фасади имат върху обкръжаващата ги среда, допринася за повишаването на качеството на живот в тези райони.

Видове озеленени фасади

В зависимост от разположението на растенията фасадното озеленяване бива два основни вида: озеленяване с растения, засадени в земята и озеленяване  с растения, закрепени на стената. Изборът на един от двата вида зависи преди всичко от размера и разположението на сградата, площта, която трябва да се покрие, вида на растенията, които ще бъдат засадени.

При първия способ се използват самостоятелно пълзящи растения, които имат способността сами да се закрепват дори за гладки повърхности. Така не се налага поставянето на спомагателни конструкции, а засадените в земята увивни растения трябва само да бъдат внимателно подрязани около вратите, прозорците и отдушниците на сградата. Някои растенията не могат сами да прилепват към фасадата и тогава се налага растежът им нагоре да се подпомага чрез поставянето на тънки стоманени въжета или здрави решетки, около които да се увиват новите клонки и филизи. Голямото предимство на този способ е възможността предварително да се планира обликът на фасадата. Тук предпочитани са лозите, розата, зимния жасмин.

Голяма част от растенията, растящи от земята, могат да достигнат само до определена височина. За да могат те да покрият и високите етажи се използва вторият способ за озеленяване и се създават така наречените „Вертикални градини”, Living Wall, Plantwall. В този случай на стената трябва да се изгради специална конструкция, която оформя хоризонтални цветни лехи. В зависимост от проекта може да се създаде цяла екосистема или само малък зелен оазис.

Зелената дреха на районната общината

Общинската администрация на пети район в австрийската столица се намира на натоварена улица и сградата е изложена на шум и силно замърсяване от минаващите автомобили. Разрешаването на проблемите започва през 2011 г., когато е изработен, одобрен и приет цялостен проект за озеленяване на сградата. Работата започва през май 2012 г., а през 2013 г. общинарите се радват на новата свежа премяна на сградата. Първата стъпка е засаждането на пълзящи растения в големи саксии, разположени на тротоара близо до сградата.

Специална напоителна система доставя вода от мазето на кметството. Избрани са увивните Wisteria sinensis, Campis radicaus, Parthenocissus, а в саксиите ще бъдат добавени рози и лавандула, за да защитават корените от въздействието на слънцето. Подборът на зеленината гарантира не само екологичен ефект, но и красив уличен пейзаж.

В помощ на желаещите

Поставянето на цветни фасади не е сложно и община Виена стимулира собствениците и обитателите на сгради да се включат в инициативата. Те могат да получат финансова помощ от 10 до 100% от стойността на проекта, но не повече от 2 200 евро, както и безплатни консултантски услуги от отдел „Околна среда” и помощ при планирането.

За всички, които проявяват интерес, общината е издала и безплатно „Ръководство за озеленяване на фасади”. То дава ценна информация за подбора на растенията, избор на подходяща конструкция, как да се проследи влиянието на озеленената площ върху цялостната строителна физика на сградата, как ще се намали топлината през лятото и как ще се задържа през зимата.

Разбира се, не всяка сграда може се сдобие с цветна фасада. Този способ е приложим главно в случаите, когато липсва място за традиционно озеленяване с дървета и храсти.


Източник: Dogrami.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив