Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Апр 18, 2013

Коментари: 1

Интересен е въпросът дали чужденецът от смесен брак с българин/българка може да придобие земя и имот в България. Например, ако двамата са решили да започнат собствен бизнес като закупят малък семеен хотел в черноморски или планински курорт.

Специалистите обясняват, че по силата на чл.19 ал.1 от Семейния кодекс всички вещи и права върху вещи, придобити по време на брака, принадлежат на двамата съпрузи. В съответствие с конституцията като върховен нормативен акт е недопустимо чужденецът-съпруг да придобие земя в България.

Законът допуска да има отделна самостоятелна собственост на постройката и тя да е независима от собствеността върху терена. Обект на правна сделка може да бъде само сградата без земята или само земята без сградата.

По този начин съпругът-чужденец може да стане собственик на сграда или на отделен обект от нея: цяла самостоятелна постройка или апартамент, офис, магазин, гараж. Земята обаче при покупка няма да стане семейна имуществена общност, а лична имуществена общност на само един от съпрузите, който има българско гражданство.

Правните възможности да се формира семейна общност върху земята изискват допълнителни процедури. Едната е двамата съпрузи да учредят заедно търговско дружество (най-често ООД), в което имат равни дялове като съдружници. Регистрираното в България дружество ще бъде местно лице и спрямо него няма да има каквито и да е ограничения за придобиването на собственост.

Другата възможност е съпругът-български гражданин, да закупи земята, а другият съпруг – сградата или частта от нея, обект на покупко-продажбата. Съпругът-чужденец, ще придобие самостоятелно и собствеността върху всичко, построено върху терена, ако му бъде учредено право на строеж от другия съпруг-български гражданин.

Най-удобният вариант е съпрузите да си регистрират търговско дружество на територията на страната, съветва брокер Любка Бенкова. След това няма пречка да се придобие освен имота, и земята.

Най-добре е двойката да направи консултация с брокера, от който ще купува имота, или да ползва услугите на адвокат, защото след създаването на дружество в България, ще произтекат и други задължения към държавата. Ако купува част от хотела, може да закупи и земята като идеална част.

Брокер Огнян Александров е на мнение, че най-важното е купувачът-чужденец да има пари. Според него всичко останало може да се уреди без проблеми, стига да е платежоспособен. От своя страна продавачите на имота със сигурност ще съдействат на купувачите.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

+1

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив