Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Дек 3, 2013

По повод Европейския ден на хората с увреждания (3 декември) Европейската комисия обяви, че Гьотеборг е градут-носител на наградата „Град на достъпността 2014“. Наградата отличава изключителната работа на Гьотеборг за увеличаване на достъпността за хора с увреждания и възрастни хора.
 
Наградата за 2014 се организира от Европейската комисия заедно с Европейския форум на хората с увреждания и бе представена в Брюксел по време на събитието „Достъпен туризъм в Европа“' по повод Европейския ден на хората с увреждания и Европейския ден на туризма. Целта на наградата е да насърчи градовете с най-малко 50 000 жители да споделят своя опит и да подобрят достъпността си за благото на всички.
 
„Град за всички“ – това е мотото на Гьотеборг. Спечелването на наградата показва, че това е нещо повече от просто един лозунг, коментира заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар по правосъдието на ЕС. „Всеобхватният подход на града за интегриране на хората с всякакви видове увреждания в обществото е помогнал Гьотеборг да стане тазгодишния победител. Хората с увреждания все още срещат твърде много препятствия в ежедневието, но градове като Гьотеборг са водещи в начина, по който поравят живота по-достъпен за всички“. "
 
Ангажиментът на Гьотеборг е за увеличаване на достъпността до транспорт, жилища, работа и заетост. Приоритет се дава на хората с увреждания, когато стаа дума за достъпни жилища.Що се касае до заетостта, на около 300 работни места биват оборудвани с персонални помощни средства всяка година. Градът също така систематично работи за подобряване на публичните съоръжения – конкретните действия включват изграждането на увеселителни паркове и детски площадки, които да са по-достъпни, същото се случва и в местния университет.
 
Втора награда на наградата за достъпен град бе присъдена на Гренобъл (Франция), а трети стана Познан (Полша). Двата града , които са показали забележителен напредък по отношение на достъпа до транспорт, образование, настаняване, пазаруване, култура, спорт, туризъм и заетост.
 
Специално внимание отделя Европейската комисия чрез споменаването на градове, които са също пионери в постигането на достъпност по отношение на застроената среда, транспорта, информационните и комуникационните технологии и обществените съоръжения и услуги. Тази година специални награди се дават на:
  Белфаст, Великобритания, за „Застроена околна среда и обществени пространства“
   Дрезден, Германия, за „Информационни и комуникационни технологии“
   Бургос, Испания, за обществени услуги и съоръжения
   Малага, Испания, за транспорта и свързаната с него инфраструктура
 
Предишните победители в наградите за най-достъпен град включват Авила в Испания, Залцбург в Австрия и Берлин в Германия.  

 
Източник: 1 към 1

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив