Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 16, 2014

Когато говорим за модернизации и реновации, ето един пример, който си струва вниманието. Това е отличен пример за новото поколение реновации, при които стари сгради от средата на миналия век не само заживяват втори живот, но и заиграват вторя важна роля.

Стадион Минейрайо от 1965 г. наскоро бе оборудван с невероятните 6000 слънчеви панели на покрива си – точно навреме за международното състезание. Проектът е инициатива на местната електрическа компания CEMIG, а стадионът е първият в списъка на съоръженията от „Световната купа“, който изцяло се захранва от слънцето.

Първоначално построен през 1965 г., общественият Estadio Governador Magalhaes Pinto е един от стадионите, на които тази година се играха мачовете за Световната купа. Гарниран с 6000 покривни слънчеви панела, стадионът вече има двойна роля – освен спортно съоръжение той е и цялостна фотоволтаична слънчева централа. Тя е способна да доставя енергия за 1200 домакинства. Електроцентралата е построена от Минас Жерайс – държавна електрическа компания (CEMIG) в партньорство с германската банка KfW и Minas Arena – групата, която управлява Минейрайо.

Тъй като панелите произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо за захранване на стадиона (1600 мегавата часа годишно), 10 процента от оставащата енергия отива директно към околните къщи.

Въпреки че Минейрайо е първият стадион от списъка на „Световната купа“, който изцяло се захранва от слънчева енергия, той не е първият соларен стадион в света. Тази идея е вдъхновена от немския стадион във Фрайбург и този в Берн, Швейцария, които също работят благодарение на най-близката до Земята звезда.

 

Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив