Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 22, 2012

Коментари: 1

Земетресенията се случват внезапно, могат да бъдат с голяма разрушителност и най-често ни сварват неподготвени. Определянето на потенциалните опасности преди това де се случи и предварителното планиране може да намали опасностите от сериозни вреди или загуба на човешки живот от земетресение. Поправката на дълбоки пукнатини в мазилката на тавани, стени и подове, надеждното прикрепване на осветителните тела към таваните и придържането към местните сеизмични стандарти за сградите, ще ви помогне да намалите деструктивността на последствията от земетресения.

От значение е да сте наясно къде са безопасните места в жилището и навън
- Под масивни, неогъващи се мебели като например тежко бюро или маса.
- Срещу вътрешна стена.
- Далече от места където има опасност от строшени стъкла. Настрани от прозорци, огледала, картини, библиотеки или други тежки мебели, които могат да ви затиснат или наранят при падане..
- На открито, далече от постройки, дървета, телефонни и електрически линии, мостове, лифтове и подобни.

 

Личен пакет от вещи при бедствие

Дръжте на удобно място чанта с необходими вещи, които биха ви помогнали за бърза евакуация:

- Фенерче и допълнителни батерии за него.
- По възможност - Противогаз или най-малко респиратор, ако живеете в района на химически комбинат.
- Пакет от превързочни материали и други средства за оказване на първа медицинска помощ.
- Основни лекарства – обезболяващи и тези, които се явяват жизнено необходими – индивидуално.
- Суха храна и вода.
- Отварачка за консерви, прибори за хранене, нож, ножичка, свирка, игли и конци.
- Пари в брой и кредитни карти, важни документи.
- Здрави обувки и други вещи в зависимост от сезона.

За да се избегне паниката е добре да сте подготвени

- Проучете слабите и уязвими места на вашето жилише, жилищния Ви блок.
- Разговаряйте с представители на компаниите –доставчици на газ, електричество и вода относно реда за затварянето, изключването на съответната услуга при бедствие.

 

Какво да правим по време на земетресение

Останете на безопасно място доколкото това е възможно, Имайте предвид, че някои трусове се случват преди основното по сила земетресение. Предвижете се с няколко стъпки до най-близкото безопасно място и останете в помещението докато труса спре и сте сигурни, че излизането Ви е безопасно. 

Все пак, ако условията Ви позволяват да напуснете сградата до 5-6 секунди от начаалото на труса, може да рискувате и се опитате да я напуснете. Желателно е напускането на сградата да става след труса. Изпозлвайте стълбите - забравете за асансьора!

 

Ако сте на закрито
- СНИЖЕТЕ СЕ към пода; ОСТАНЕТЕ така, докато трусът спре.
- Стойте далеч от стъкла, прозорци, външни врати и стени и всичко, което би могло да падне върху Вас, като осветителни тела или мебели.
- Останете в леглото, ако сте там когато земетресението започне. Защитете главата си с възглавница, освен ако не сте под тежък полюлей, които би могъл да падне. В този случай се преместете до най-близкото безопасно място.
- Използвайте рамката на вратата за подслон, само ако тя е в непосредствена близост до вас и ако сте сигурни, че е надеждно укрепена и устойчива. Най-стабилни са рамките около носещите стени.
- Останете в помещението докато разклащането спре и се убедите, че е безопасно да излезете навън. Изследванията показват, че повечето наранявания възникват, когато хора в сградите се опитват да сменят местоположението си в сградата или се опитват да я напуснат.
- Бъдете наясно, че електрозахранването вероятно ще изключи или могат да се включат противопожарните аларма и система за гасене.
- НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ асансьори!


Ако сте на открито
- Стойте там.
- Отдалечете се от сгради, елементи на уличното осветление и жици.
- Ако сте вече на открито, останете там до спирането на труса. Движението на земните пластове по време на земетресение рядко е пряка причина за смърт или увреждане. Повечето жертви при земетресение са в резултат на рухнали стени, летящи парчета стъкло и падащи предмети.

Ако сте в автомобил
- Спрете веднага щом безопасността позволи и останете в превозното средство. Избягвайте спирането в близост до или под сгради, дървета, надлези, мостове, електопреносни жици.
- Продължете внимателно след земетресението. Избягвайте пътища и мостове , които биха могли да са повредени при земетресението.

Ако сте затиснат под отломки
- Не пали кибрит или свещ.
- Не се движи излишно и не вдигай прах.
- Покрий устата си с кърпа или подходяща част от облеклото.
- Чукайте по тръбата или стената за да могат спасителите да ви локализират. Използвайте свирка, ако имате под ръка. Викайте само в краен случай.. Викането може да доведе до вдишване на опасни количества прах.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Полезни съвети ! Браво !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив