Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Яну 25, 2012

Шест търговски центъра са обявени в строеж и се отдават под наем, като три от тях са в напреднала фаза и предстои да бъдат завършени през 2012 г.

Най-динамичен от всички сегменти на пазара на бизнес имоти догодина се очертава пазарът на търговски площи, според прогнозата на консултантската компания Forton International.

Два от моловете ще бъдат открити в столицата, нов търговски център ще има и в Бургас.

Очаква се те да предложат на пазара площи в сектора на т.нар. “lifestyle” тенденция, наложила се при маркетирането на молове през последната година, т.е. ще се предлагат повече места за отдих и забавление, ресторанти, киносалони и кафенета.

Раздвижване се очаква и на пазара на офиси. То ще бъде резултат основно от стремежа за оптимизация на разходите от страна на компаниите след изтичането на 5-7 годишните договори за наем.

„Новите договори ще продължат да се сключват след сериозни преговори и избор от страна на наемателите, предвид наличието на редица нови сгради”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър офис площи във Forton International.

Тенденцията за релокация, която беше основна тема за наемателите през последните две години, най-вероятно ще се запази. Очакваме наемателите да продължат да търсят по-добро качество на офис на по-добра цена. Нашите анализи сочат, че разходите за наем и поддръжка на офис могат да се оптимизират с до 25% като същевременно наемателите ще се радват и на значително по-качествени офис площи в нови, модерни сгради, допълва Кайзеров.

Положителни очаквания имат и експертите по индустриални площи. Този пазар е силно зависим от икономическата ситуация в Европа през предстоящата година. Като резултат от кризата редица компании от Стария континент решиха да изнесат в чужбина част от своите дейности. В следствие на това от Forton очакват увеличение на леките производства в страната ни и съответно на сделките за индустриални площи.

Ще продължат и други две тенденции, които бяха видими на пазара на бизнес имоти през 2011 г. - изграждане на собствени логистични центрове и/или изграждане на площи според нуждите и изискванията на конкретния наемател (built-to-suit).

Трудна, но активна ще бъде следващата година за пазара на бизнес имоти, е заключението на Forton.

Съществуват различни сценарии за развитието на европейската и световна икономика предвид дълговата криза и големите бюджетни дефицити на някои от големите държави в Европа, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton.

Предвид информацията, че еврото ще бъде спасено, можем да очакваме по-скоро положителни тенденции на локално ниво. Фактът, че България контролира разходите и предлага благоприятна данъчна среда, създава усещане в инвеститорите, че страната е стабилна и подходяща за аутсорсинг на определени дейности и инвестиции с цел намаляване на производствените разходи. Най-вероятно поради това в последно време ставаме свидетели на по-голям интерес от страна на чуждестранните инвеститори за базиране на производствени и ремонтни мощности, както и за откриване на аутсорсинг центрове. В тази връзка България може да спечели от глобалната тенденция за намаляване на разходите, посочва Койнов.

Въпреки неяснотата по отношение на наличието на банково финансиране за по-големи проекти, има значителен финансов ресурс, натрупан във фондове и компании, който трябва да бъде инвестиран и се надявам България да се възползва от това. България, например е подходяща за привличане гръцки и руски инвестиции, смята експертът.

Освен това на пазара виждаме големи проекти в процес на изграждане, които най-вероятно ще бъдат завършени и отдавани под наем. Има и доста изтичащи договори, които трябва да бъдат предоговорени именно през 2012 година, обясни още Койнов.

 

news.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив