Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Окт 8, 2014

Световноизвестният архитект Моше Сафдие призова за „преориентация“ на начина, по който проектираме градовете, по време на световния архитектурен фестивал 2014. Той каза, че съвременната мода сред небостъргачите и приватизацията на общественото пространство създават градове, които “не са достойни за нашата цивилизация”.

„Мисля, че ние трябва да разберем, че нашите инструменти за планиране вече не са адекватни, че начинът, по който са планирани градовете в миналото, вече не е ефективен“, каза Сафдие в откриващата реч на в Световния архитектурен фестивал в Сингапур.

Архитектите днес са обсебени от стремежа за проектиране на изолирани кули, казва Сафдие. Все по-често тези кули имат свои собствени молове в основата. Това води до създаването на несвързани градове, където идеята за споделеното пространство е съсипана.

“Мисля, че повечето хора от авангарда в нашата професия днес са заети основно със сградния обект”, каза Сафдие. “Изграждането на отделния обект не може да направи от пространството град. Ако не разрешим този парадокс, ще продължим да произвеждаме градски места, които са изкълчени и разкъсани и не са достойни за нашата цивилизация.“

76-годишният знаменит архитект призова за преразглеждане на начина, по който архитектите мислят за градовете. “Професията се нуждае от преориентация. Аз мисля и, че нашето разбиране на дизайна на градскатасъщо има нужда от преориентация.”

“Смятам, че това, което се случва в публичното пространство днес е, че че високото строителство не е преценено от гледна точка на това как се превръща в един градски градивен елемент”, каза той. В миналото, по думите му, отделните сгради и блокове са обединявани, за да създадат общи пространства като улици, площади и закрити пиаци.

Ала новата типология е суперблокът – клъстер от високи сгради със смесена употреба, седнали върху мол, разположен на партера. Това е доминиращата типология на градската среда в цяла Азия, в Латинска Америка и възникващите пазари във всяка част на света.” Явлението на свой ред е довело до “приватизация на публичното пространство” и ерозия на градската свързаност.

 

Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив