Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Дек 17, 2013

Здравейте,

За енергийната ефективност се говори много и то с право. Пред собствениците в многофамилни жилищни сгради се представя една добра възможност да направят жилищата си по малък консуматор на енергия и може би не трябва тази възможност да се подминава с лека ръка.

За голяма част от собствениците е ясно, че не се ли предприемат мерки по реновиране на сградния фонд проблемите ще се задълбочат с времето.

От програмата могат да се възползват предимно панелни жилищни сгради, в които топлинните загуби са най-сериозни. Освен енергийната ефективност санирането там ще реши и други проблеми – запечатване на фуги, ремонт на общи части, ремонт на покриви и канализация.

Безвъзмездната помощ към момента е седемдесет и пет процента, като собствениците ще заплащат само двайсет и пет процента. Разработват се и критерии за освобождаване и от тези двадесет и пет процента за социално слаби семейства, многодетни домакинства и т.н.

Увеличаването на процента безвъзмездна помощ даде сериозен тласък на програмата.

Много важно е да се знае, че програмата работи в два етапа, като в първия собствениците ще подадат заявление за интерес, а във втория ще подадат заявление за финансиране.

Първият етап не ангажира собствениците финансово, като това което ще спечелят от подаването на заявлението е, че ще разберат колко ще струва и какво ще включва така нареченото саниране.

След като получат количествено стойностни сметки собствениците ще решат дали да започнат работа по втория етап, където вече ще трябва да внесат гарант за участие.

Разделена по този начин, в два етапа, работата по санирането изключва възможността за злоупотреби.

Голяма част от собствениците се притесняват, че сметките за саниране ще бъдат раздути и въпреки безвъзмездната помощ те отново ще заплатят високи суми. Именно за това те ще могат да решат дали да участват едва след като видят ясни цени и дейности.

Безопасният експлоатационен срок на панелното строителство е приблизително петдесет години. Реновирането и санирането им е възможност този срок да се увеличи.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив