Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Юли 20, 2012

През първото полугодие на 2012 г. пазарът за недвижими имоти в Стара Загора отчита по-голям обем сделки спрямо същия период на 2011г. – разговор с Милен КАРАИВАНОВ, управител на агенция за недвижими имоти АУГУСТА гр.Стара Загора.

Повечето клиенти проявяват интерескъм ново строителство, при това в по-напреднал етап -след акт 14. При старото строителство определяща е локацията,етажа и състоянието на имота. В момента има възможност за закупуване на уникални имоти - апартаменти и магазини в идеалния център на града, до пешеходната зона,  които при възходящи цени никога не биха били предложени за продан. Панелни апартаменти се купуват само в краен случай, макар че някои от банките предлагат кредитиране на около 85% и за панелни жилища. Значително по-големият брой сделки се извършват на базата на банково кредитиране. Част от банките покриват над 90% от пазарната цена на имота, но се проявява повече предпазливост по отношение на доходите на клиентите.  

 Каква е посоката в цените на имотите?

 Цените на имотите остават почти същите като миналата година. Не се предвижда спад в цените на старото строителство. По-скоро очакванията са за леко повишаване на цените на новото строителство с 10-15% за централните зони на града. В момента се проектират няколко интересни сгради в Стара Загора и скоро започва пазарната им реализация. В момента е възможна покупка на качествено ново строителство в строеж на цени от 320-350 евро за кв.м. в кварталите и за 420-500 евро за кв.м в централната градска част. Разбира се от значение са вноските, етапа на строителство и кредитирането.Сградите ново строителство - около 40, които АУГУСТА  предлага, са на цената на строителя, без комисиона за купувача. По този начин интересът на клиентите е защитен. Отделяме доста сериозни средства за информация и реклама, но признавам, че най-удовлетворени се чувстваме, когато дойде човек, изпратен при нас с наша визитка от доволен наш клиент. Естествено това увеличава и отговорността и старанието. Определено мога да твърдя,че винаги сме успявали да намерим нужния имот на клиентите, които ни се доверяват. Нашата фирма работи успешно и с всички коректни колеги в региона.

 Има ли предпочитани типове имоти?

 Видима е тенденцията да бъдат предпочитани малки сгради до 5 етажа, като купувачите задължително изискват наличие на асансьор и в тях. Предимството е по-малък процент общи части и по-малко съседи, но пък за строителя е по-рентабилен строежа на по-големи сгради, жилищата в които са с по-ниска себестойност и съответно цените за купувачите са по-изгодни. Пазарът предлага в момента всички възможности - както малки бутикови сгради на подбрани места с по-висока стойност на жилищата, така и по-широкодостъпни жилища в големи сгради на по-ниска цена. Критериите на купувача днес са много високи. Имаше години, в които се купуваха имоти «на килограм», стига да е по възможностите на клиента и на последните етажи, на места без инфраструктура, с лоши изложения. Сега при по-високото предлагане и по-малкото търсене, сделките се случват само при оптималния вариант: добро качество на изгодна цена.

 Инвестицията в имот доходоносна ли е?

 Инвеститорите вече избягват да стартират строителство без предварително да е осигурена поне 70% от реализацията на жилищата на пазара и много прецизно изчисляват цените. Пазарът за строителите остава все още труден и рисков. Инвестицията в търговски обекти -магазини и офиси, носи една по-добра от банките доходност и доста от нашите клиенти, които закупуват имоти за инвестиция спряха да инвестират хиляди евра в луксозно обзавеждане на жилища, а предпочитат да закупят магазин или офис с цел отдаване под наем. По мои наблюдения доходността от офиси в момента е около 11% на годишна база. Нивата на наемите на жилища не са добри, особено в сравнение с предходни години, когато все още имаше достатъчно чужди специалисти в Стара Загора. Контингента чужденци, които обслужваме намаля с близо 80% и луксозните наеми са трудно постижими. Очакваме след октомври около 100-120 чужди специалисти за нов обект в региона.Това дава някакъв оптимизъм за края на годината, както и за следващата. На нива от 250-300 лв. е основното предлагане и наемане на апартаменти, като изискванията на клиентите се повишават. Това е съвсем нормално при високо предлагане. Търсят се жилища, ново строителство, климатизирани, газифицирани, със съвременни мебели. Голям процент от родителите на студенти и командировани дългосрочно в Стара Загора, предпочитат да закупят апартамент и след пет-шест години да го продадат, отколкото да плащат наем за такъв дълъг период,изпълнявайки максимата «По- добре заем, отколкото наем».

 Предимствата на вашата агенция:

 Нашата агенция предлага и услугата «управление на имоти»,като по този начин се ангажираме не само с помощ към клиента за избор на имот, подходящ за инвестиция, но и с неговата реализация под наем. В момента CITY MALL Стара Загора са ни възложили намиране на наематели за все още незаетите площи - БЕЗ КОМИСИОНА ЗА НАЕМАТЕЛЯ!!!

 Приключи и бумът на строителство на еднофамилни къщи в региона, масово се търсят апартаменти и това е нашият акцент сега.  Идеята за второ жилище е отложена за близко бъдеще, а проблемите с инфраструктурата не позволяват първото жилище да е целогодишно извън града. АУГУСТА ИМОТИ предлага 100% безплатно съдействие за кредитиране от банки като услугата не е обвързана с покупка на недвижим имот чрез нашата агенция.

Източник: imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив