Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Дискусии

Добави коментар

Дек 10, 2012

Коментари: 10

1. Накъде ще вървят цените на имотния пазар?

2. Какъв тип имоти ще бъдат най-търсени и къде?

3. Кое ще е по-изгодно – да купим жилище или да живеем под наем?
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (10)

1. Бавно нагоре. Гърция ще боледува много години и това ще се отрази на цените тук. Не на всички, защото социализЪмЪт отмина... Добре управляваните села ще бъдат оценени. Добре управляваните градове ще имат стабилни цени на имотите . За София Метростанциите тепърва ще оказват влияние. --- 2. Българите ще се научат да живеят в малки жилища, на удобни за тях места. --- 3. По-изгодно е да живееш под наем. Собствеността е лукс ! Хиляди българи разбират разликата и тя все по-силно ще се отразява на пазара. Имоти с глуха локация и лошо разпределение или обзавеждане нямат шанс. Скандалът с Конституционните съдии ще окаже влияние на пазара. Ако Държавата продължи да намалява Сивата икономика ще се намали дела на собствени жилища. В България има огромен дял собственост заради масовото неплащането на данъци . Ако избирателите дадат Втори мандат на това Правителство ще има нови и нови вълни за свиване на Сивата част на икономиката. Всяко приближаване на България до Европа води до намаляване дела на собствени жилища в градовете.

Цените на имотите ще продължат да падат с много слаб темп 1-3% и през следващата година, защото купувачите, които могат да си позволят да купят намаляват и са кът. Купуването на имоти от емигрантите, също намалява, защото и в чужбина продължаващата криза оказва все по-голямо влияние, т.е. намаляват доходите им. Най-търсени имоти са малките имоти, в близост до местоработата, т.е. в големите областни центрове - София, Варна, Бургас. Българина не счита, че е по-изгодно да живее под наем, но в последните 2 години е по-лесно да наемеш апартамент, отколкото да купиш. Продавачите, които искаха твърди суми за имотите си, а не ги получават, се преориентираха към отдаване под наем, с цел да запазят имотите си за по-добри времена, когато ще получат исканата сума.

Боби Йорданов Дек 15, 2012  

Господин Йосифов, съгласен съм с Вас за повечето Ваши твърдения и ги адмирирам. Останалите се нуждаят от по-подробни обяснения, за да бъдат възприети. Бихте ли пояснили какво Вие имате предвид за имотите с глуха локация. Как средният българин да разбира понятието"глуха локация"? С колко процента би паднала цената на такъв имот? Само за наем ли се отнася? Може ли с груби цифри да докажете твърдението, че да се живее под наем е по-изгодно? Много ценя Вашите твърдения и затова Ви моля да разширите обясненията си. Това са важни неща не само за мен, но и за другите потребители на този сайт.

Боби Йорданов Дек 15, 2012  

Ще се спра на въпроса "Кое е по-изгодно..." По-добре е да помислим "за кого е по-изгодно". За хората, които имат спестени пари, по-изгодно да купят имот, вместо да държат парите си на депозит. Поради една много съществена причина - ръстът на инфлацията расте всяка година. На некадърните правителства все не им стигат парите и външните дългове нарастват. Това е световен, а не български проблем. Това води до инфлациони процеси. Инфлацията най-често се задържа на нива 4-5%. Такива или по-малки са нивата на лихвите по паричните депозити, които предлагат банките. Цената на имотите следват този ръст. Имотът е добра инвестиция, защото не губи цената си, от една страна, а от друга - носи приходи от наем. За хората, които нямат сигурни, големи и постоянни доходи, е чиста лудост да живеят зле за да изплащат и поддръжат някакъв имот. Това би ограничило свободата им на избор и качеството на живот в много отношения.

Господин Йосифов, съгласен съм с Вас за повечето Ваши твърдения и ги адмирирам. Останалите се нуждаят от по-подробни обяснения, за да бъдат възприети. Бихте ли пояснили какво Вие имате предвид за имотите с глуха локация. Как средният българин да разбира понятието "глуха локация"? С колко процента би паднала цената на такъв имот? Само за наем ли се отнася? Може ли с груби цифри да докажете твърдението, че да се живее под наем е по-изгодно? Много ценя Вашите твърдения и затова Ви моля да разширите обясненията си. Това са важни неща не само за мен, но и за другите потребители на този сайт. Добър ден г-н Йорданов, според мен, глуха локация е място далече от центъра на града / в случая говоря за София / и е без добър транспорт. Квартали в близост до гетата са глуха локация. Глуха локация в смисъл на инвестиция изискваща 25 години изплащане на ипотека. Вижте повече в Гугъл : Метрото и продажбата на имоти в София / Владимир Йосифов, БРЯГ ИМОТИ. 25 години купилият имот в глуха локация отрича възможността си да живее добре като наемател в добър район на града / в случая - София /. Ще бъде зависим от добрата воля на непознати хора... и децата му ще избягат в чужбина за да се спасят. Колко от българите напуснаха Родината си заради грешен избор на родителите си ? През последните 23 години / това е времето за изплащане на апартамент / качеството на живот в София е променено само в части от центъра, няколко квартала и няколко карета на други квартали. Каква е гаранцията, че българските политици ще работят за подобряване на качеството на живот в глухи квартали / в Париж се ползва израз: гранични квартали / ? Какво би било бъдещето на Красна поляна и/или Западен парк ? Каква е съдбата на Дружба 1, около Общината ? Какви ще бъдат цените след 23 години в квартал Левски ? Кога квартал Слатина ще се доближи до кв. Иван Вазов ? Защо ви е да живеете в ипотекиран 3-стаен апартамент в Овча купел вместо да живеете под наем в двустаен в Стрелбище ? ДА, когато изплатите апартамента си на банката може да го продадете и да върнете част от вложените пари. НО, 23 години от живота ви са преминали в лишения и проблеми. НЯМА, НЯМА, никаква гаранция, че Овча купел няма да изглежда като Дружба 1 / срещу Кметството / и никой разумен столичанин да не иска да минава по улицата дори с кола...??? Г-н Йорданов, познавате ли София ? Какви пари се вложиха в нови сгради покрай бул. Александър Стамболийски. Според Вас кога тази част на столицата ще прилича на кв. Изток, Иван Вазов, Лозенец, Хладилника, Докторска градина, Яворов, Гео Милев ... ??? Дали взелите кредит за да купят имот в Орландовци ще доживеят да бъдат като живеещите под наем в Оборище / не Докторска градина, а Оборище / ??? Г-н Йорданов, темата тук е очаквания и прогнози, а не точни цифри и гаранции . Благодаря Ви за добрите думи , Владимир Йосифов, маркетинг и реклама на имоти в София - Център и Лозенец - Хладилника

magdjilda Дек 15, 2012  

1. Цените на имотите ще вървят постепенно надолу. 2. Едностайни, двустайни, магазини, офиси в Центъра, Докторски паметник, Яворов, Орлов мост. 3. По-изгодно да купиш с кеш пари или да живееш под наем, при алтернативата се купува с банков заем.

торонага Дек 15, 2012  

Основното търсене на българи и чужденци е в посока море, София, Пампорово и Банско за жиевеене и бизнес, под наем и инвестиции. Увеличава се притегателната сила с минерални извори като Кюстендил Поморие и други. Цените ще се запазат на същите нива, което е следствие от икономическото положение на България и Европа. България е мост към Европа и в момента се търсът големи полощи земя за производство, развлечение и бизнес-инвестиции.

Според мен е дошло време, в което ясно ще се отделят сегменти на имоти с плавно понижение на цените и такива с плавно повишение. Имам предвид, че цените на имоти, строени преди 30-40г.- панелните блокове - ще вървят надолу. Имоти, построени от доказани строители, сравнително нови, тухлени - цените ще вървят плавно нагоре за кратък период от време, паралелно с тези на панелните блокове, които са в обратна посока. По-точно - цените в момента се наместват. Немаловажна е ролята на локацията. Дори е изключително важана, имайки предвид центъра на гр. София, където въпреки очевидно старите и амортизирани сгради, цените на имотите там продължават да са високи, именно поради местонахождението на тези сгради. Възможното леко покачване на цените на жилища в блокове, строени последните няколко години, ще се случи поради липсата на такива имоти на пазара. Все по-рядко се намират качествени имоти. Смятам, че строителите, които строят сега, утре ще спечелят. Но те са единици. Поради кризата, която буквално смаза бизнеса, строителството замръзна. Не са малко сградите, които смениха собствениците си - инвеститори, поради фалити на бившите такива. Има и сгради, който просто стоят недовършени. Съществува дефицит на готови нови апартаменти за продажба. Тревожен е въпросът за панелните блокове, които заемат повече от 70% от жилищния фонд. Как ще се решат конструктивните проблеми и ремонт на връзките? Отговор няма. На втория въпрос: Ще се търсят жилища строени в последните години. И както казах - ще липсват. Сега е добре да се купува земя. Които има свежи пари кеш, ще направи именно това. На третия въпрос: Ако имате пари - купете си имот. Ако нямате - живейте под наем. Все по-малко хора взимат кредит от банка и ипотекират имотите си. Отмина бумът на кредитите. И все пак - малко са хората, които без кредит могат да закупят имот. Банките вече внимателно обследват кредитополучателите и кредит получават само хора, при които риска на банката е сведен до минимум. За мен лично, 30 години роб на банка е ужасно дълъг срок. Докато нормативната уредба не защитава по никакъв начин един кредитополучател, по-добре да се живее под наем. Докато кредитополучателят няма никаква възможност да променя и дискутира договора за кредит, в който банката дефакто налага своите условия - по-добре живейте под наем. Въпрос на личен избор.

1. Надолу 2. Между 20 000 и 50 000 ЕUR. 3. Ако имаме парите за имота - по-добре е да се купи имота, а ако се тегли кредит - не е изгодно и по-добре е да се живее под наем.

Димитър Велев Яну 30, 2013  

Цените ще продължат да падат и през 2013/2018г., има много имоти с не реална цена.......иска време да нормализира пазара от нас зависи да бъдем по взискателни, компетентни и просто да продължим. Важно е да се обясни на клиента, че това което е било няма да се върне близките години...........

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив