Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Апр 28, 2014

Решихме да развием темата за такса поддръжка, защото се оказа не само интересна, но и полезна. Както вече ви казахме, услугата все още не е много позната в България, а и малко се пише за нея.

Ще представим такса поддръжка от гледната точка на фирма, която предлага услугата поддръжка, и от страната на клиенти, които могат да я ползват.

Фирмите, предлагащи услуги по поддържане и менажиране на имоти, го правят срещу съответната такса поддръжка. Никой не работи безплатно, при това – качествено. За да предлага висококачествено обслужване, една менажираща компания трябва да разполага с квалифицирани, находчиви и динамични служители, които да се справят с разнообразието от ситуации, в които попадат всеки ден. За да вършат работата си тези хора, менажиращата фирма трябва да им дава възнаграждение, а и да извършва технически, логистични разходи и т.н.

Колко струва според вас издръжката на един басейн и СПА, добре поддържаната градина, мястото за паркинг, чистите общи части, 24-часовата охрана, почистването на снега пред входа през зимата, следенето и предотватяването на кражби, плащането на комунални сметки и т.н.?

Помислете, ако сте собственик на имот, дали ще искате и можете да се справите с всичко това, че и с повече. Това е много труд, който заслужава да бъде платен.

Клиентите, колебаещи се дали да плащат или не такса поддръжка, може да си представят следната ситуация.

Решавате по време на едноседмичната си зимна отпуска да отидете със семейството си във ваканционния имот в Банско и да се отдадете на каране на ски или сноуборд. Взимате си необходимия багаж и доброто настроение и не след дълго (зависи от къде тръгвате) пристигате в най-добрия зимен курорт на България и спирате пред вратата на комплекса, в който е апартамента ви.

Разочарованията започват да ви удрят едно след друго като снежни топки в лицето – дворът и пътеката към входната врата са потънали някъде под снега и сега ви се налага да правите партина; входната врата едва се отваря от натрупания пред нея сняг, който все пак малко сте разчистили; коридорът в комплекса е мръсен, тъмен, ветровит, заснежен – прозорците са счупени, крушките откраднати или изгорели; стените на стълбището са изрисувани, олющени... Остава ви надеждата, че скоро ще сте си във вашия апартамент, в който ще е чисто, светло и съвсем скоро ще се стоплите.

Ето тук ви удря поредната студена снежна топка – апартаментът ви е разбит, обран, разхвърлян. Нямате си нищо.

Почти веднага осъзнавате, че сте загубили цялата си инвестиция – платили сте няколко десетки хиляди евро, за да сте собственик на... развалина.

Не ни разбирайте погрешно – кражбите и вандализмът в Банско не са повече, отколкото в другите български градове. Примерът ни е доста пресилен и може никога да не ви се случи тази поредица от събития. Но, рискува ли ви се, само за да си спестите таксата поддръжка, която ще превърне ваканционното ви жилище в идеалната инвестиция?

Имоти Банско БГ ЕООД е консултант по недвижими и ваканционни имоти. Затова ние не можем да вземем страната нито на менажиращата фирма, нито на клиентите в този казус. За да бъде нещо хубаво и работещо обаче, то трябва да се поддържа. Мислете в перспектива!

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив