Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Окт 5, 2011

Здравейте,

Днешната ми публикация е свързана с провеждането на общи събрания.

Реших да пиша за това, понеже срещам хора, които не могат да проведат общи събрания, защото никой не присъства. Какво се прави в такъв случай? Има ли вариант да се проведе законово общо събрание, без там да са всички собственици? Изобщо, възможно ли е да се избегне саботирането на вземане на важни решения с не идване на общи събрания.

Първо ще отбележа, че общото събрание на собствениците е орган на управление на етажната собственост. Другият орган е сдружение на собствениците /то е със статут на юридическо лице и подлежи на вписване в агенцията по вписванията/.

За да е законово общото събрание трябва да е спазена процедурата по свикване, съгласно чл. 13 от ЗУЕС.

Накратко трябва да се постави покана на видно място /информационно табло, входна врата... /, хубаво е да се връчи покана лично на всеки собственик, ако не обитава жилището може да бъде уведомен по телефона или с имейл. Уведомяването трябва да стане поне 7 дни преди датата на общото събрание, освен в извънреден случай /чл. 13, ал. 1/ . В поканата трябва да пише дневния ред, мястото, деня и часа на общото събрание /чл. 13, ал. 7/.

Собственик, който не е попълнил в книгата на етажната собственост коректен телефонен номер или имейл и не живее в етажната собственост се смята за уведомен. С новия закон отпадна изискването за връчване на поканата със свидетели. Казано накратко, който не е направил нужното, за да получи покана, сам си е виновен.

Допустимо е, ако в деня и часа собственик отсъства да упълномощи свой представител. Представителят трябва да е член на семейството и да е вписан в книгата на етажната собственост, ако е външно лице упълномощаването става с нотариално заверено пълномощно.  Едно лице може да представлява до трима собственици. Оказва се, че има вариант да участвате в общото събрание дори когато отсъствате. Това са изисквания на чл. 14 от ЗУЕС.

Какъв кворум е необходим за законно общо събрание?

Трябва да са представени поне 67 % идеални части от общите части на входа. Какво се прави, ако няма необходимия кворум /в 90 % от случаите става точно така/? В шеги и закачки изчаквате да мине един час и опитвате пак, сега вече са необходими 33 % представителство на идеалните части / пиша с ирония, защото не мога да приема сериозно небрежното отношение на някои собственици. Собственици, които се интересуват само от своя апартамент, но не и от пътя до него - вход, стълбище, асансьор. Те са платили и за общи части и не мога да разбера как не ги интересува нещо, за което са платили не малко пари/. Има случай пак да няма необходимия кворум. В такъв случай общото събрание се провежда на следващия ден, в същия час и е напълно законово проведено, решенията са законни и задължителни за всички, без значение колко души са присъствали.

Лек ден!

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив