Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 4, 2012

Според някои прогнози цените на апартаментите в страната ще останат около сегашните нива през 2012 г., като е възможен лек спад. Това се посочва във финансовия отчет за 2011 г. на инвестиционната компания Orchid Developments Group Ltd, собственик на Grand Mall Varna. От компанията коментират, че в края на 2011 г. на пазара се забелязват някои положителни тенденции. Сред тях се посочва повишеният брой в сделките с имоти – основно покупката на апартаменти и продажбата на активи, генериращи приход.

Наред с това е улеснен и достъпът до ипотечно кредитиране, въпреки че като цяло пазарът остава в затруднено положение вече за трета година. Тези тенденции предоставят повод за известна надежда за участниците на пазара, макар и да не означават, че непременно секторът е започнал да се възстановява. През 2011 г. и особено в края на годината спадът в цените на апартаментите варираше между 5 и 10% на годишна база.

Нямаше особени промени и в динамиката на пазара на търговски площи. Наемните нива останаха сравнително стабилни през втората половина. Активност по отношение на отдаване на площите все още има, въпреки че става със значително по-бавни темпове в сравнение с предишните години. Предвид тези фактори на пазара от компанията смятат да продължават да задържат развитието на неразвитите имоти в портфолиото и плановете за разширяване на дейността, докато не бъдат забелязвани „ясни признаци на пазарно възстановяване“. Orchid завърши 2011 г. с нетна загуба от 182 хил. евро в сравнение със загуба от 20 млн. евро година по-рано.

От компанията уточняват, че малкият размер на загубата се дължи на положителната преоценка на стойността на Grand Mall Varna, която се повишава с 3,3 млн. евро до близо 137 млн. евро. Това повишение е следствие основно на ръст в наемите на мола, които са индексирани на базата на индекса на потребителските цени в еврозоната. Към края на 2011 г. Grand Mall Varna е бил със сключени договори за близо 82% от площите и ефективна заетост от 73%.

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив