Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 6, 2013

Ръст от 17% бе регистриран на пазара на луксозни имоти през 2012 година. Покачването в активността на сделките стана факт, въпреки забавянето на икономическия растеж в страната. Това се посочва в годишния доклад на компанията за луксозни имоти Unique Estates. Сред сделките й за изминалата година са записани 5 за сума от над 1 млн. евро при едва 2 такива сделки за 2011 г. Според данните на компанията цените бележат стабилизиране, а броят на сключените сделки расте активно през второто полугодие, при това със скъсяване на срока за реализация на продажбата.

Най-скъпата сделка, сключена от компанията през изтеклата 2012 г., е за къща, разположена в полите на Витоша, като общата й стойност е била над 1 000 000 евро. Най-високата цена за апартамент през миналата година отново е била за над 1 000 000 евро, като луксозното жилище се намира в южната част на София.

„Аристократични жилища в стари централни столични сгради, на които е необходим основен ремонт - така изглежда профилът на най-търсения луксозен имот през 2012 година", коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. "Следващото най-разпространено търсене бе за модерни къщи, основно в Бояна, с двор, не по-малък от 1 декар. По-младите ни купувачи пък се интересуваха от пентхаус-апартаменти с панорамна гледка", допълва Илиева.

По данни на компанията през 2012 г. броят на сключените сделки с луксозни имоти представлява около 1/4 от обявените през годината за продажба, или с други думи, наличните в момента имоти могат да бъдат усвоени от пазара за около 4 години, ако няма съществена промяна в пазарните условия.

Оживлението на пазара през 2012 г. се дължи на повишеното търсене от страна на потенциалните купувачи - най-често предприемачи или мениджъри в големи международни корпорации. През 2012 г. притокът на свеж капитал се ускори, а присъствието на международни компании в страната се разшири. Въпреки кризата в еврозоната българският износ все още расте с 3% годишно, а потреблението на домакинствата се увеличава с 3 млрд. лева за 12 месеца. По-високите печалби на фирмите, продаващи както на външния, така и на вътрешния пазар, позволиха доходите на управленския персонал да нараснат с двуцифрени темпове.

В резултат на това, през 2012 г. финансовото богатство на заможните домакинства достигна нови рекордни стойности, посочва се още в анализа на компанията. Общата сума на влоговете в размер над 100 хил. евро надминава 3.8 млрд. лева. Част от спестяванията, които домакинствата натрупаха като буфер по време на кризата, ще се насочват към луксозни имоти, които са ефективен начин за съхраняване покупателната способност на спестяванията в условията на ниски лихви и повишена инфлация в глобален мащаб.

Луксозните имоти са все още нишов сегмент - не повече от 10% от общия пазар на жилища (апартаменти и къщи), но тяхното значение трайно нараства през последните години. Цената на повечето луксозни апартаменти започва от 250 000 евро, докато къща в най-високия сегмент струва поне 700 000 евро. Цените на луксозните жилища обикновено са в диапазона 1500-1650 евро на кв.м., но в някои случаи достигат и 2500 евро на кв.м. В момента луксозните имоти в страната са по-достъпни за потенциалните купувачи със стабилни доходи и натрупани спестявания. Имотите поевтиняха с 30-40% в периода 2008-2011 г., а цените на престижните жилища в столицата София са сред най-ниските в Централна и Източна Европа.

Възвръщаемостта от инвестиция в луксозен имот (около 6% годишно) надхвърля лихвата по банковите влогове (около 5%) и е сред най-високите в Европа през 2012 г. В България новият данък върху лихвите по депозитите допълнително ще намали реалната доходност от банков влог през 2013 г., което ще направи покупката на жилище още по-привлекателна.

Наемите на луксозни жилища варират между 5 и 7 евро на кв.м, като достигат и до 12 евро за най-качествените имоти. За апартамент средният наем бележи лек ръст и е около 6.5 евро към момента при 6 за 2011 г., а нивата за къщи остават стабилни - около 5 евро на кв.м.

Прогнозата на компанията за 2013 година е за допълнително активизиране на сделките в луксозния сегмент. Сроковете за реализиране на продажба ще продължат да се скъсяват, а ликвидността на луксозните имоти ще се подобрява. Цените на луксозните имоти вероятно ще отчетат лек ръст през 2013 г., а реализираните продажби ще се увеличат спрямо текущите нива.

 

Изтоюник: www.money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив