Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 10, 2017

Коментари: 1

С колко поскъпнаха имотите в България през 2016 г.

© Pixabay.com

Нови данни за пазара на недвижимите имоти оповестиха от Евростат. Те показват, че ръстът в страната ни за последното тримесечие възлиза на 2.4%, докато за цялата година имотите поскъпват с 8.1 на сто.

Това нарежда страната ни на седма позиция по ръст сред държавите от ЕС. Пред нас са Словакия и Малта, където се отчита нарастване от 8.3 и 8.4 на сто, както и Латвия с повишение от 9%.

Ръст от 9.5% за изминалата година има в Литва, докато най-сериозни изменение за 2016 г. са отчетени в Унгария и Чехия - съответно 9.7 и 11 на сто.

Над 7% ръст за 2016 г. отчитат още имотите в Естония, Люксембург, Португалия, Ирландия, Румъния и Австрия. В Исландия и Норвегия, които не са членки на ЕС, повишението възлиза на 13.6 и 11.6 на сто.

Поскъпването на имотите в България е доста по-голямо спрямо средното за ЕС, което за изминалата година възлиза на 4.7 на сто. Ръстът в еврозоната пък се измерва на 4.1 на сто.

През последното тримесечие на 2016 г. най-сериозен ръст се отчита в Малта и Чехия, където цените са добавили 6 и 4.7 на сто.

Припомняме, че данни на Knight Frank от преди месец посочиха, че жилищата в България поскъпват с 8.8%. Това поставя страната ни на 12-а позиция сред изследваните 55 държави по света.

Безспорно, 8-те процента ръст на пазара на имоти изглеждат внушителни на фона на предлаганите от банките лихви по депозитите, често вече под 0.5% и в голяма част от случаите по-ниски от 1%.

Дали вече не е късно да купим имот?

Рекордно ниските лихви по кредитите в момента в страната ни дават основание да смятаме, че това не е така. Въпросът, който трябва да отчетем, е, че има шанс в идните месеци лихвите по кредитите да тръгнат нагоре. Дори и това да е така, можете да се възползвате от кредити с фиксирана лихва за целия период, с което да си спестите евентуални ръстове в лихвените нива.

В случай че купувате имот с цел инвестиция, добре е да имате сигурна опция за наемател, при това за дълъг период. При положение че наемът успява да изплати вноската по кредита, който е максимум 20-годишен, то вложението си заслужава.

Не е за подминаване и възможността за покупка на търговско помещение, отново с цел отдаване под наем. То обаче трябва да е на топ локация, която би ви позволила лесно намиране на нов наемател, ако предходният напусне.

Експертен отговор на въпроса добър ли е моментът за покупка на имот ще получите и на осмото издание на финансовия форум Шумът на парите.

 

profit.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

ANITA GERARD Апр 11, 2018  

заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (anitagerardloanfirm@gmail.com) да кандидатстват за заем

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив