Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 28, 2013

Неплатените необезпечени дългове да се заличават след 10 години. Тази идея на депутата от ГЕРБ Емил Радев, която отлежава в парламента от началото на годината, в сряда вечерта получи изненадващата и на практика единодушна подкрепа на правната комисия. Депутатите приеха на първо четене нов член в Закона за задълженията и договорите. С него се въвежда 10 години абсолютна давност за задълженията на граждани. Това означава, че ако 10 г. от датата, на която е трябвало да дадете парите, все още не сте ги платили, дългът ви ще изчезне.

В момента давността за дългове е 5 г. (или 3 г. за ток, парно, вода и т.н.), но тя започва да тече наново с всяко действие на кредитора за събиране на дълга - завеждане на дело в съда или при съдебен изпълнител. Това може да продължи до безкрай и хората се превръщат във вечни длъжници, защото не могат да направят нищо, за да излязат от тази ситуация, твърди Радев.

Ако бъде приета окончателно от парламента, промяната ще засегне само гражданите и няма да важи за фирмите. Десетгодишната давност ще се отнася за всички задължения на физически лица - за ток, парно, вода, телефон, потребителски кредити, за заеми между приятели и съседи. Тя обаче няма да се прилага за ипотечните кредити например и за всеки друг заем, по който парите са отпуснати срещу обезпечение. При тях очевидно длъжникът има имущество, с което може да се издължи.

Промяната може да помогне на хората, изтеглили големи ипотечни кредити по време на имотния бум, когато цените бяха значително по-високи. Сега често се случва, ако банка им вземе имота, той да се продаде на значително по-ниска цена от отпуснатия кредит. Така човекът продължава да дължи част от парите. Ако промените влязат в сила, 10 години след като е продадено ипотекираното жилище, дългът ще се заличава.
От давността няма да се ползват разсрочените или отсрочените дългове.

На заседанието присъстваха депутати от всички парламентарни партии без “Атака”, 11 гласуваха “за” и двама се въздържаха. Никой не беше против. Аргументът на въздържалите се, единият от които бе Янаки Стоилов от “Коалиция за България”, беше, че искат да се запознаят с проблема по-задълбочено, а не, че не подкрепят идеята. “Проблемът има голямо социално значение. Решението му може да се приеме и за част от борбата с монополите”, коментира Стоилов. Зам.-шефът на парламента Христо Бисеров (ДПС) заяви: “Ще подкрепя проекта. Това е добра стъпка.”

Всички в комисията обаче решиха, че ще дадат повече време между първо и второ четене на промените и при положение, че е предвидено да влязат в сила 6 месеца след приемането им, в най-добрия случай ще започнат да действат от средата на 2014 г. Основните опасения от промяната са да не се стигне до умишлено протакане от некоректните длъжници, които да не плащат и само да чакат да изтекат 10 години и да се отърват от задължението си.

Емил Радев защитава промяната с аргумента, че с изтичането на 10 години дори държавата заличава задълженията за данъци. “Държим хората длъжници до живот, а след това дълговете се наследяват и от децата им. След като кредиторът за 10 години не е успял да си събере парите, значи няма откъде.”

Толкова сме бедни, че ни е скъп фалитът

Ако не си платиш до 10 години, дългът да се заличава, за да не го влачиш до живот. На тази промяна в Закона за задълженията и договорите даде ход правната комисия в парламента. Идеята изненадващо обедини вносителите от ГЕРБ с политическите им противници от БСП и ДПС.

Тази промяна всъщност е сурогат на идеята у нас да се въведе т. нар. личен фалит. В повечето развити държави гражданинът може да бъде обявен в несъстоятелност и да се спаси от дълговете си, но си носи последствията - години наред не може да тегли кредити. В някои от американските щати за фалит стига да имаш 200 хиляди долара необезпечени задължения. В Германия пък синдик ти разпределя доходите - така, че хем да си плащаш дълговете, хем да ти остава за достоен живот.

България обаче е в масов фалит - с 500 лв. заплата няма как да действа германската схема. Затова се побългарява. Няма лошо, само в името на популизма прегърналите се политически противници да не оплескат работата. И вместо шанс за хората с изтръскани до последно джобове да създадат ниша за измамници, които ще теглят пари, за да не ги връщат.



Източник: Trud.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив