Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 1, 2012

В следствие на изменението на климата, крайбрежните американски градове и особено Ню Йорк, стават все по-уязвими по отношение на гнева на природата. Докато колосалният ураган Санди тази седмица профучава по Източното крайбрежие на САЩ, ние решихме да погледнем назад и да си спомним за една изложбата, която отчасти предвиди това.

Преди две години, MoMA представи бурно одобрената изложба „Rising Currents“, включваща архитектурни проекти предлагащи варианти за решение на един от най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен най-големия град в света, а именно повишаване на морското равнище в резултат от глобалното изменение на климата. Изложбата даде възможност за насърчаване на нови изследвания и свежи идеи за използването на пристанището в Ню Йорк и крайбрежието.

„Rising Currents“ не е типична изложба, особено за музей на изкуствата. MoMA разграничи зоните на наводнения в района на пристанище Ню Йорк и след това помоли интердисциплинарни екипи да разработят концепции за това как да се смекчи ескалацията на морското равнище в тези области. Покани ги да направят редизайн на долната част на Манхатън, което би предотвратило щети в случай на големи наводнения.

Бари Бергдол, куратор на изложбата „Rising Currents“, поставил въпроса пред архитектите по този начин: „Вашата мисия е да създадете толкова завладяващи проекти, че да не могат да бъдат забравена и толкова реалистични, че да не бъдат отхвърлени“.

Тези интердисциплинарни екипи, включващи архитекти, инженери и ландшафт дизайнери, преди две години създадоха свои концепции, които бяха изложени в МоМА от март до октомври 2010 година. Те може и да изглеждат пресилено, но хвърлиха светлина върху това как да се направи един град по-отзивчиви към силите на природата.

„Искахме изложбата да предизвика диалог сред държавни служители, политици и широката общественост за нуждата от спешни мерки за изменението на климата и покачването на морското равнище. Представихме някои възможни решения, предложени от архитектите и използвани на практика, на други места, които са изправени пред сходни предизвикателства“ днес разказва Бергдол. „С тази изложба издигнахме ролята на дизайна до справяне, не само с пространството на дома, а с глобалните климатични проблеми“.

Често трябва да се случи трагедия, за да се провокира промяна. А ако само някои от тези идеи са били изпълнени веднага! Разбира се, те нямаше да предотвратят един ужасен ураган, но със сигурност нямаше да навреди в моменти като този.

 

Източник: www.1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив