Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 1, 2017

Коментари: 1

За 2016 г. в столицата има 9% повече продажби, като цените също са се увеличили

 

 

 

 

 

 

Рекорден брой сделки с жилищни имоти в София е имало през миналата година, като пазарът расте от 2012 г. насам и броят на сделките достига две трети от нивата на имотния бум през 2008 г., сочат данните на Агенция по вписванията (виж графиката). Продажбите на най-големия и динамичен пазар в страната - столичният, растат с 8.6% на годишна база през 2016 г., по-висок е и броят на покупките с ипотека - с 23.6%. При традиционно най-активното последно тримесечие също има увеличение на сделките в столицата - с 11.8%, и на ипотеките - с 25.4%.

Данните подкрепят и наблюденията на агенциите за имоти. Те отчитат повече сделки и ръст в цените (виж карето). Причините - икономическото оживление и ниските лихви.

В страната тенденцията е за леко забавяне, като според данните се отчита спад на общия обем продажби с 0.75%. При ипотеките обаче има ръст от 1.6 %, като общият им брой през 2016 г. достига 50 484. Статистиката обхваща всички имоти - от цели търговски, офис и промишлени сгради до земя, но най-голям дял традиционно се пада на пазара на апартаменти. Затова прочитът на данните е, че ръстовете отразяват покупките на жилища.

Oчакванията на сектора за предстоящия период са по-скоро за стабилизиране и умерена строителна активност в София. Прогнозата за развитие на пазара в по-големите градове извън столицата е положителна, а икономическите процеси и миграцията към столицата предполагат тя да продължи да бъде най-активният пазар и през 2017 г.

Силен сезон в големите градове

Освен добрия пазар на жилища в София през последното тримесечие още няколко големи града са отчели значителен ръст на сделките на годишна база (виж графиката). По данни на Агенцията по вписванията периодът октомври - декември е бил особено активен във Варна, където повишението в броя покупко-продажби е с почти 32%. Пловдив продължава тенденцията на растеж, но вече по-умерено - с 8.75%. Следват Бургас и Русе със съответно почти 5 и 4% ръст. 


Следвайки по-големите градове с между 1000 и 1500 сделки за октомври - декември са Ямбол, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Казанлък и Велико Търново. Най-малко сделки (между 30 и 50) за последното тримесечие са сключени в градове като Трън, Ивайловград, Малко Търново, Златоград, Ардино.

Варна - с най-голям годишен ръст

Общият брой на сделките в София за годината е 26 480, което е съпоставимо с нивото от първата кризисна година - 2009, и доближава на 65% нивото от силната 2008 г. Изминалите 12 месеца са били положителни за пазара в Пловдив, където през 2016 г. са сключени с 6.65% повече сделки в сравнение с регистрираните през 2015 г. около 15 780. Във Варна общо сключените сделки за 2016 г. са 11 813, което е с почти 12% повече от предходната година. В Бургас също има лек ръст на сделките - с 1.25%.

Повече ипотеки


През последното тримесечие е отчетен и силен ръст при сделките с ипотеки. За цялата 2016 г. броят им достига над 50 484 за цялата страна, което е с близо 32% повече на годишна база. В София само през последното тримесечие броят на ипотеките достига 4577, което представлява ръст от 25.4% спрямо октомври - декември на предходната година (виж таблицата).

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

larikova Фев 17, 2017  

оферта заем Здравейте (larikovasto@gmail.com) Помощ финанси и потребителското кредитиране Вие се нуждаят от пари, за да си купи кола, апартамент, плащат сметките си, започнете бизнес или да финансира даден проект, но за съжаление банката ви пита условията, които не можете. Или сте искали толкова много кредити и падна на неподходящи хора или не разполага със средства за заплащане на всички необходими такси. Те са там, за да ви помогне. Те правят заем между-специално в зависимост от размера, който искате. Тяхната цел е да помогнат на своите братя и сестри в парични затруднения, за да се бори срещу временна липса на пари. Ако имате нужда от пари, не се колебайте да се свържете с нас на

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив