Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 12, 2012

Кризата значително е подобрила достъпността на жилищата в България. Коефициентът на достъпност на средно по големина жилище у нас, с който се измерва с колко годишни дохода едно домакинство може да си позволи покупката на дом, се е понижил над два пъти през последните 5 години, сочат изчисления на МКБ Юнионбанк.


По световните стандарти за достъпно се счита жилище, което може да се закупи с доходите на едно домакинство за период до три години. Към септември 2012 г. едно българско домакинство може да закупи жилище с доходите си за 3,2 години, докато в годините на строителния бум до 2007-2008 г. българското домакинство трябваше да вложи в жилище доходите си за 7 години. Очакванията на експертите на МКБ Юнионбанк са коефициентът за достъпност да се понижи още и през 2013 г. стандартно жилище да може да се купи с годишните доходи на едно домакинство за 3 години.

Едновременно с подобряването на показателя за достъпност намалява и тежестта на средния размер ипотечен кредит като дял от трудовите доходи на домакинствата. Ако през 2007 г. вноските по ипотеката са „изяждали“ близо 45% от доходите на домакинствата, през 2012 г. за изплащането на ипотечен кредит отиват малко над 28% от доходите.

Това се дължи както на спада в цените на жилищата и съответно по-малкия среден размер на ипотечен кредит, така и на плавно намаляващите лихви по кредити след 2009 г., посочват от банката. Експертите смятат, че в момента има предпоставки за засилване на инвестициите на гражданите, по-голямата част от които са насочени към сектора на имотите. Възпиращи фактори обаче са високата безработица, както и намалелите преки чуждестранни инвестиции, които бяха основен двигател на имотния пазар във ваканционния и бизнес сегмент.

След близо четиригодишния период на изчакване и предпазливо поведение поради икономическата криза в цял свят и в България, може да се каже, че домакинствата с по-стабилни доходи и трайна заетост са адаптирали своите пазарни очаквания към новите реалности и започват да планират покупки на жилища, коментират от банката.

Онези от тях, които освен че имат стабилни работни перспективи, са успели през изминалия период да заделят известни спестявания, вероятно ще се възползват от по-благоприятните за тях тенденции на имотния пазар и ще обмислят инвестиции в жилищни и други видове имоти, прогнозират експертите.

Средните цени на жилищата в България продължават да регистрират спад, като за третото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2009 г. понижението на цените е близо 14%, показват изчисления на банката на базата на данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предкризисните 2007 г. и 2008 г. този спад е доста по-голям. Сегашните цени на жилищата средно за страната са с 21% по-ниски от тези през 2007 г. и с цели 38% по-ниски спрямо ценовия пик, достигнат през третото тримесечие на 2008 г., показват още изчисленията на банката.



По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Европейска

Източник: www.imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив