Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 7, 2012

Македонската столица Скопие е призната за най-привлекателния град за покупка на жилище с цел отдаване под наем. Именно тук съотношението цена на апартамент и доход от рента за инвеститорите е най-добро. В края на класацията е Лондон.

В Скопие цената на жилище от 120 кв.м е 127 000 EUR. Месечният наем на този имот е 800 EUR, или 7.38% е доходността, изчисляват от агенцията за недвижими имоти EVANS. Оказва се, че също така, че в южната ни съседка данъците върху пари получени от отдаване под наем на имот, са 7% (този процент е по-нисък само в Прага и Копенхаген).

На второ място в класацията на градовете с най-висока доходност се нарежда Киев. Единствената причина украинската столица да не заема мястото на Скопие е, високият данък – 15%. Ако разглеждаме само съотношението цена на имот/месечен наем, без данъци, то доходността надвишава 9%. Жилище, което е купено за 337 000 EUR, може да се отдаде под наем срещу 2500 EUR на месец.

„Бронзовият” медал отива в Загреб. Апартамент тук може да се придобие срещу 266 000 EUR и да се отдава под наем срещу 1250 EUR, което прави годишна доходност от 5.6%. Данъкът в размер на 10.5% ще прибере част от печалбата.

Четвъртото място в класацията се заема от Брюксел. Там, купилият апартамент, ще може да разчита на доходност от 5.3%. При цена на имота 317 500 EUR, наемът е 1400 EUR.

Изводът, който може да се направи, разглеждайки класацията, е че най-изгодно е да се печели от наем в Източноевропейските столици. От пето до десето място се заемат от Букурещ, Истанбул, София, Будапеща и Белград. На десето място е Компенхаген. За покупката на жилище в датската столица са нужни около 515 000 EUR. Подобен имот ще носи месечно 1900 EUR. Доходността от 4.42%, може да не е висока, но фактът, че данъкът е 5.48% поставя града на десето място.

Сред столиците с най-ниска доходност са Берлин, Цюрих, Любляна и Лондон. В германската столица например, ако се купи апартамент за 433 000 EUR, той може да бъде отдаден под наем срещу 1590 EUR на месец. Също така получените пари от рента се облагат с данък в размер на 16%. Причината Цюрих да е в края на класацията със 7% доходност на година, е фактът, че приходите от наем се облагат с рекордния 48.5% данък. Аналогична, но толкова фрапираща е ситуацията и в Любляна. Там доходността е 4%, но данъкът, който трябва да се плати е 25%.

 

fakti.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив