Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 30, 2013

Ако продавате имот и държите да получите максималната цена за него, можете да направите някои малки подобрения, които обаче ще ви донесат сериозно предимство пред потенциалните купувачи. Тъй като покупката на недвижим имот е сериозна стъпка, обвързваща купувачите за дълъг период от време, повечето от тях обръщат внимание не само на подробности около самия имот, но и на детайли, свързани с общите части и околоблоковото пространство, обясняват от агенция за недвижими имоти "Явлена".

Няма човек, който да не се радва на хубава гледка около жилището си. Инвестициите на средства и време в облагородяването на вертикалната планировка не са големи, но водят до повишаване с близо 5% на цената на имотите в района, споделя Виктория Велчева, мениджър в компанията за недвижими имоти. Степента на развитие и грижи за екстериора зависи в малка степен от работата на общината и в много по-голяма - от организацията на живущите. Чистите алеи, дърветата, пейките, детският кът, ограниченият достъп, охраната и т.н. създават усещане за комфорт и сигурност. Добре поддържаната среда около сградата може да добави стойност върху цената и да повлияе при избора на колебаещ се клиент. При наличие на пространство за озеленяване, чистотата и поддръжката на растения, които не изискват чести грижи, са лесна и евтина инвестиция. При имоти, разположени в кооперации без околоблокова среда или градинка, позитивна нагласа сред клиентите може да бъде постигната и чрез саксийни растения, разположени на подходящи места в общите части.

Общото входно пространство на сградата създава първото впечатление у всеки купувач. Масивна и заключваща се входна врата, сменена дограма на етажите, работещо осветление, чистота, работещ асансьор и т.н. са подобрения, които спомагат за повишаване на цената на имотите, ситуирани в подобен вход, разказват от "Явлена". Когато избират своя дом, доста от купувачите обръщат внимание на наличието на асансьор - дали той е поддържан и е в изправност, дали е в близост до имота, ще предизвиква ли шум и т.н. Има дори клиенти, които преценяват обема му, поради необходимост от използване на детска количка или велосипед. Наличието на асансьор за имоти, разположени на по-високи етажи, е преимущество, което категорично влияе върху продажната цена на предлагания имот, обяснява Велчева.

Лица, които упражняват професия, или извършват дейност, свързана с достъп на външни лица в границите на етажната собственост (например адвокатски кантори, лекарски кабинети и фирми), заплащат вноски за поддържане на общите части в пъти повече от всички останали, без оглед на това дали упражняват професията си на пълен работен ден, ежедневно, или само в определени дни. Има жилищни кооперации, които изцяло захранват касата на входа само с вноски от фирми и магазини, ситуирани в него, което освобождава живущите от месечна такса. Това е маркетингов плюс при предлагане на имот, твърдят експертите на "Явлена".

Качеството и високият стандарт на поддръжка на общите части са от изключително значение за добрия вид и функциониране на една сграда и допълнителен плюс за всеки клиент. Поддръжката може да бъде организирана, както от общо управление на етажната собственост, така и от наети фирми за пропърти мениджмънт или професионален домоуправител. Месечните такси за поддръжка на входа в България по принцип не са високи, но костват време за организиране на събрания, необходимост от контрол върху изпълнението на взетите решения и ежемесечна ангажираност. При наемане на външен домоуправител или фирма за поддръжка се дължи по-висока годишна такса в зависимост от специфичните характеристики на обекта и изискванията от страна на живущите. Разходите за поддръжка на входа интересуват повечето купувачи при избор на имот. При отдаване под наем на имоти често офертната наемна цена съдържа и месечната таксата по поддръжка на общите части.

Добрата обстановка около блока, приятната атмосфера във входа и позитивният дух в общността от съседи винаги добавят стойност към имота при продажба.

Секюрити комплексите стават предпочитани

Все повече се засилва тенденцията за търсене на имоти, ситуирани в т.нар. секюрити комплекси. Инвестицията във видеонаблюдение, охрана и портиер създават спокойствие на всички живущи. Въпреки възникващите понякога притеснения на живущите относно злоупотреби със записите от камери, монтирани в общите части (например заснемане на часа на прибиране, конфиденциалност относно придружители, гости и т.н.), това е един сигурен инструмент за комфорт и защита. Рискът от злоупотреби се минимизира, като се ограничи достъпът до информацията за малък кръг лица. В същото време подобна екстра помага за увеличение на цената на имотите в съответната кооперация.


Източник: www.standartnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив