Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

земеделски земи -аренда

01.11.2017 - Земеделска земя - 3 Отговори     (0)

Здравейте! Днес ходих да прибера рентата и останах много разочарована от държанието на служителката-едва ли не , съм длъжна да се подчинявам на техните правила.
Същата отказа да впише в договора,/който вече беше сключен/ името на сина ми / наследника/ под предлог ,че са били много наследниците и нямало къде да ги впише.
Също така трябваше да настоявам да ми бъде дадено копие от договора.
Договора ,който беше сключен е за 18-19г-стопанска ,а не 17-18г-беше ми обяснено ,че се дават документите за субсидии до март 18г за същата.
Разочарована съм ,вместо собствениците да диктуват правилата ,оказа се че едва ли сме длъжници.
Моля,обяснете ми-трябва ли договора да се подписва от всички и ако е -"не",какви са плюсовете и минусите?
Наследници ,които не си взимат рентата и не подписват ,какво се случва?
Има ли възможност за придобиване по давност и при какви обстоятелства ?
Ако оставим земята пустееща има ли някакви санкции?
Благодаря

									veneva

veneva

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

02.11.2017

Отговор: Здравейте,

договор за аренда може да се сключи със съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 50 на сто идеални части от съсобствен имот или със съсобственик, упълномощен от съсобственици, притежаващи общо с него повече от 50 на сто идеални части от съсобствения имот, т.е. не е необходимо договорът за аренда да се сключва с всички съсобственици. Всеки съсобственик има право на съответната част от рентата.
Възможно е придобиване по давност на съответни идеални части от правото на собственост върху земеделска земя с изтичането на десетгодишна давност, като следва да се установи намерението на съсобственика да владее земята за себе си.
Няма санкции, ако решите да не сключвате договор за аренда и земята не бъде обработвана. Съгласно чл. 37в, ал. 3, т. 2 от ЗСПЗЗ, площта на земеделските земи, за които няма сключени договори за аренда и не са подадени декларации от собствениците им по чл. 37, се разпределя между ползвателите пропорционално на площта и съобразно начина на трайно ползване на собствената и/или арендуваната/наетата земеделска земя в съответното землище, като „бели петна". Ползвател на земеделски земи, представляващи т.нар. „бели петна” внася по сметка за чужди средства на съответната областна дирекция "Земеделие" сума в размер на средното годишно рентно плащане. Сумите са депозитни и се изплащат от областната дирекция "Земеделие" на правоимащите лица въз основа на заповедта на директора на областната дирекция "Земеделие" в 10-годишен срок.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

03.11.2017

Отговор: Здравейте!
Съгласно последните изменения в Закона за арендата в земеделието от 07.02.2017 година, договор за аренда може да бъде сключен:
- със съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 50 на сто идеални части от съсобствен имот , а не със всеки съсобственик;
- със съсобственик на земеделска земя, упълномощен от съсобственици, притежаващи общо с него повече от 50 на сто идеални части от съсобствения имот. Пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите и съдържанието.
Важно е да знаете, че всеки съсобственик ще участва в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си и при сключен договор на аренда ще има право на част от получаваната рента, съответна на неговия дял. Това правило няма да касае третото лице – арендатор, което има задължение само към съсобственика/ съсобствениците, страна по сключения договор за аренда.
Договорните правоотношения, настъпили преди 07.02.2017 г., ще продължават да се уреждат съгласно досегашната уредба.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											veneva

veneva

07.11.2017

Коментар: Сърдечно благодаря за прецизните отговори .Здраве ,късмет и професионална изява.

Само ,не разбрах дали е нормално да се подписват тази година договори за 18/19г.
ВеневаЗа контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

07.11.2017

Отговор: Здравейте,

да, няма законова пречка договор за аренда да се сключи за 2018 - 2019 г., като минималният срок на договора за аренда е 5 години.За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив